Bugetul de investiții al municipiului Oradea se va ridica anul acesta la 725 milioane lei (peste 150 milioane euro), fiind compus din trei părți: 1/3 o reprezintă sumele ce vin de la bugetul local (83 milioane lei), plus economiile cumulate din anii trecuți (82 milioane lei), plus redevența de la Termoficare către Primărie (60 milioane lei), 1/3 bani europeni pe care municipiul îi are programați și 1/3 credite bancare.
”Proiectul de buget cuprinde de fapt modalitatea de cheltuire a banilor colectați de la orădeni sau din alte surse în cursul acestui an, pe care primăria Oradea o propune Consiliului Local. Astfel, avem venituri proprii de aproximativ 467 milioane lei, bani pe care îi colectăm din taxele și impozitele orădenilor. Din această sumă, cca 250 milioane lei o reprezintă impozitele pe salarii. Prin urmare, grosul sumelor încasate din taxe și impozite provine din economia locală. Așa cum se știe, cu cât numărul de locuri de muncă în economia locală este mai mare și cu cât nivelul salarizării este mai bun, cu atât cresc și veniturile la bugetul local. Veniturile din impozitele pe proprietăți reprezintă alte 130 milioane de lei”, a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.
Din aceste taxe și impozite, pentru investiții s-a reușit alocarea sumei de 83 milioane lei, ceea ce reprezintă 18% din veniturile de anul acesta.
”Este o sumă importantă pentru că cel mai important capitol din buget pentru orădeni e cel legat de investiții. Prin urmare, este important să se știe ce bani investește primăria Oradea în folosul orădenilor din taxele și impozitele colectate de la aceștia sau din alte surse”, a completat primarul Ilie Bolojan. Primarul Ilie Bolojan a vorbit și despre volumul investițiilor în Oradea:
”Avem cam 1 lucrare/zi calendaristică, deci avem 365 de lucrări de investiții în Oradea, din care aproximativ 75 de proiecte finanțate din bani europeni, alte 100 de proiecte la Direcția Tehnică, 30 la Termoficare, 16 la Compania de Apă și cca 150 la Direcția de Patrimoniu Imobiliar. Anul 2020 va fi așadar un an în care principalele obiective vor fi să corelăm toate aceste șantiere, să ținem ritmul lucrărilor, să supraveghem constructorii și să producem cât mai puțin deranj posibil”, a mai spus edilul din Oradea.
În ceea ce privește cheltuielile, municipalitatea are circa 60 milioane de lei cheltuieli de funcționare, ceea ce reprezintă 12,8% din veniturile totale ale orașului.