Producătorul de încălţăminte Clujana a ieşit din insolvenţă, la doi ani de la deschiderea procedurii, în condiţiile în care compania a lansat în 2019 noi produse şi are o reţea de 14 magazine partenere. În urmă cu un an, în ianuarie 2019, administratorul judiciar, CITR, a propus un plan de reorganizare care viza redresarea Clujana, un brand cu istorie de peste 100 de ani, la nivel local şi naţional, prin dezvoltarea reţelei de distribuţie şi prin diversificarea liniei de produse.
”Rolul nostru de administrator judiciar a fost să insuflăm o nouă viziune brandului Clujana şi să ne asigurăm că revitalizarea companiei se află pe agenda tuturor stakeholderilor. Am avut mereu în minte alinierea obiectivelor strategice ale tuturor celor implicaţi, iar experienţa vastă în gestionarea echilibrului dintre creditori şi companie a facilitat succesul”, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR.
Din 2019, produsele din piele confecţionate la Cluj acoperă şi un egment de clienţi neexplorat anterior, tineri cu vârste cuprinse între 25-40 de ani. De asemenea, producătorul a deschis în ultimii doi ani patru noi showroom-uri şi un magazin online (al doilea show-room în Cluj-Napoca şi primele magazine din Sibiu, Oradea, Bistriţa).
Totodată, compania a redus ponderea serviciilor de tip lohn în cifra de afaceri, cooptând, în schimb, un designer pentru realizarea produselor sub brand. În noiembrie 2019, veniturile provenite din vânzarea produselor Clujana a crescut cu 136% faţă de anul precedent.
În prezent, platforma de investiţii ROCA, lansată de CITR Group şi de mai mulţi investitori locali, negociază vânzarea producătorului de încălţăminte S-Karp din Braşov, care are şi retail, şi producţie proprie, către Clujana.
Compania, unul dintre cele mai vechi branduri româneşti, era după Primul Război Mondial cea mai mare fabrică de încălăţăminte din România, însă istoria companiei este una extrem de zbuciumată. Mai exact, este naţionalizată în anul 1948, iar în 1999 intră în faliment şi este închisă din punct de vedere operaţional, deşi în momentul acela număra 8.000 de salariaţi.
În 2003 aceasta se redeschide după ce guvernul de la acea vreme a decis trecerea pachetului majoritar de acţiuni în proprietatea judeţului Cluj şi sub administrarea Consiliului Judeţean. Datoria de 5 milioane de euro faţă de stat a fost convertită în acţiuni în 2004.