21.8 C
Cluj-Napoca
sâmbătă, aprilie 13, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALFabrica de suplimente Ferrosan din Cluj ajunge în mâinile britanicilor de la...

Fabrica de suplimente Ferrosan din Cluj ajunge în mâinile britanicilor de la GSK

Fabrica Ferrosan din Cluj-Napoca, deţinută de Pfizer, ajunge în portofoliul britanicilor de la GSK, care au mai avut o fa­brică la Braşov (Europharm) până în 2017, în urma unui joint venture la nivel internaţional între doi giganţi farma, Pfizer şi GlaxoSmithKline, care a vizat divizia de medicamente fără prescripţie medicală. Ferrosan Cluj s-a aflat în portofoliul Pfizer din 2011 până în august 2019.

Danezii de la Ferrosan, care produc suplimente ali­men­tare şi produse sterile pentru chirurgie, au cumpărat în 2007 fosta fabrică de medicamente Alsifcom Intermed din Cluj-Napoca, de la fondatoarea companiei, Viorica Ilieş. Tranzacţia s-a ridicat la 3,5 mil. euro la acea vreme, în contextul în care compania clujeană se afla în insol­venţă. Alsifcom a fost înfiinţată în 1993, iar timp de zece ani, până în 2003, a funcţionat ca importator şi distribuitor de medicamente, intrând ulterior în procesul de producţie.

Ferrosan a investit în plus faţă de valoarea tranzacţiei încă 5 mil. euro pentru dezvoltarea producţiei la Cluj, fabrica românească fiind prima unitate de producţie din afara Danemarcei la acea vreme. În 2011, gigantul Pfizer, cu prezenţă si în România, a cumpărat la nivel european compania daneză Ferrosan, ceea ce a adus în portofoliul americanilor şi fabrica de la Cluj.

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, dar Pfizer a mai investit circa 5 mil. dolari doar în fabrica din Cluj, bani care au mers într-un nou depozit construit de la zero. Motivele pentru care Pfizer a achiziţionat divizia Ferrosan au ţinut mai ales de prezenţa puternică a producătorului de suplimente pe pieţele externe, în special Rusia.

Ferrosan a transferat producţia câtorva branduri în fabrica de la Cluj. Toată producţia de la Cluj merge la export, în ţări precum Rusia, China, statele din America de Nord, ţările nordice din Europa, Germania. Fabrica din Cluj are circa 150 de angajaţi.

În august 2019, cei doi giganţi farma – GSK şi Pfizer, au creat un joint venture pentru diviziile de consumer (care includ medicamentele eliberate fărăreţetă – OTC). Acest acord între cele două companii a creat cel mai mare jucător din piaţa de OTC-uri la nivel mondial.

În urma acordului internaţional dintre cei doi giganţi farma, divizia Ferrosan, inclusiv fabrica de la Cluj, ajunge astfel în portofoliul GSK. Pfizer este al optulea jucător din piaţa locală de medicamente după vânzări, ajungând la 634 mil. lei ca valoare a vânzărilor în 2019, potrivit companiei de cercetare de piaţăCegedim. GSK este al şaselea jucător, cu 681 mil. lei în 2019.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments