8.7 C
Cluj-Napoca
duminică, mai 19, 2024
Google search engine
AcasăAFACERI LA ÎNCEPUTMarius Ardelean, un tânăr de 24 de ani, produce în Târgu-Mureş agende...

Marius Ardelean, un tânăr de 24 de ani, produce în Târgu-Mureş agende de lux cu hârtie fabricată din piatră în urma unei investiţii de 10.000 de euro

Marius Ardelean, un tânăr de 24 de ani, absolvent de Infor­matică, produce, în­tr-un atelier din Târgu-Mu­reş, agende de lux cu hârtie fabricată din piatră. Businessul lui, în care îl sprijină tatăl, poartă numele Rockha, scrie Ziarul Financiar.

”Rockha a luat naştere pe 1 martie 2018, când, din întâmplare, am văzut în mediul online că există hârtie rezistentă la apă. Mi-a luat mai puţin de 30 de secunde să mă hotărăsc că vreau să văd această minune cu ochii mei şi am achiziţionat un caiet cu hârtie din piatră”, a povestit Marius Ardelean, citat de ZF.

Fascinat de proprietăţile hârtiei din piatră, s-a gândit că ar putea produce chiar el agende şi caiete din acest material, însă a pus ideea pe lista de proiecte de făcut ”pentru când va fi mare”. Proiectul a revenit însă la scurtă vreme, când, ca temă pentru facultate, şi-a prezentat ideea în faţa unui profesor. Reacţia pozitivă a acestuia a fost imboldul de care Marius Ardelean a avut nevoie pentru a se gândi mai serios la ceea ce avea să devină, doar câteva luni mai târziu, Rockha.

”Pe 3 noiembrie 2018, am lansat ma­gazinul online şi primele modele de caiete. Părinţii mei erau obişnuiţi cu ideile mele mai diferite, aşa că m-au susţinut. Tatăl meu mă ajută direct în business”, spune Marius Ardelean.

Materia primă – hârtia brută, făcută din piatră – vine de la furnizori din Uniunea Europeană, iar pielea folosită pentru realizarea copertelor este adusă din Italia. În România, până când agendele sunt gata, trec prin trei locuri diferite din ţară. Concret, hârtia din piatră are în componenţă 80% carbo­nat de calciu, rezultat din sfărâ­marea pietrei, la care se adaugă 20% polietilenă, adică PET-uri reciclate. Pasta astfel produsă se introduce la cuptor şi rezultă hârtia din piatră, explică Marius Ardelean.

Investiţia lui Marius Ardelean şi a tatălui său până acum în Rockha a fost de 10.000 de euro, iar în 2020 alţi bani vor fi dedicaţi tehnologizării proceselor de producţie. Pe lângă antreprenorul de 24 de ani şi tatăl lui – Dan Ardelean, în afacere sunt implicaţi şi trei colaboratori, responsabili de vânzările online. Momentan, agendele se vând doar prin intermediul site-ului Rockha, urmând să se regăsească şi în câteva librării.

Dacă anul trecut Rockha a avut 4.000 de euro afaceri, în 2020 Marius Ardelean şi tatăl lui se aşteaptă la 10.000 de euro. Agendele Rockha, fiind cotate ca produse de lux, au preţuri cuprinse între 80 şi 130 de lei, în vreme ce caietele pornesc de la 75 de lei. Produsele sunt impermeabile, dar şi rezistente la rupere.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments