Producătorul de utilaje agricole şi forestiere IRUM, controlat de familia Oltean din Reghin, şi-a bugetat pentru 2020 un program de investiţii de peste 9 mil. euro pentru construcţia unei noi hale de producţie şi achiziţia unor echipamente moderne de prelucări mecanice, în special pentru producerea de angrenaje cu roţi dinţate, dar şi pentru vopsire, scrie Ziarul Financiar. Compania va continua în acest an investiţiile în cercetarea şi dezvoltarea de noi utilaje, odată cu extinderea Centrului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Utilaje Agricole şi Forestiere iFOR, de la Cluj-Napoca.
IRUM a finalizat anul trecut investiţii de peste 4,8 mil. euro, în principal pentru înlocuirea treptată a maşinilor-unelte convenţionale cu maşini unelte cu comandă numerică, în vederea creşterii productivităţii şi a preciziei pieselor executate, reducerea noxelor în atelierul de sudură prin dotarea cu un sistem de exaustare, dar şi pentru înlocuirea aparatelor de verificare şi control, cu altele noi, mai performante.
”Am început să implementăm un proiect care vizează mărirea capacităţilor de producţie a utilajelor agricole şi forestiere, prin construcţia unei noi hale şi achiziţia unor echipamente moderne de prelucrări mecanice, în special pentru producerea de angrenaje cu roţi dinţate, precum şi pentru vopsire. Acesta vizează crearea a 50 de noi locuri de muncă, distribuite în principal pe trei direcţii – în zona de prelucrări, ca operatori sau ingineri tehnologi alocaţi operării respectiv programării noilor utilaje sau echipamente de prelucrare, în zona de pregătire a pieselor şi ansamblurilor pentru montajul final, pe noile linii automatizate de spălare, sablare şi vopsire, în cadrul unui nou departament, denumit Transmisii”, a declarat Mircea Eugen Oltean, şeful IRUM Reghin, citat de ZF. Compania a primit anul trecut şi un ajutor de stat prin care producătorul şi-a asumat crearea a 50 de noi locuri de muncă.
Compania produce în fabrica din Reghin tractoare şi utilaje TAF (tractoare articulate forestiere), utilaje agricole, încărcătoare, transportoare, echipamente pentru întreţinerea drumurilor forestiere, însă fabrică şi piesele aferente acestora. În 2018, IRUM a finalizat execuţia şi omologarea de tip a noului tractor agricol românesc, denumit TAGRO, un proiect ce aparţine în totalitate companiei din Reghin.
Dezvoltarea prototipurilor s-a făcut utilizând cele mai moderne metode de lucru existente în realizarea acestor tipuri de produse, investiţia totală ridicându-se la peste 4 mil. euro, potrivit unor informaţii furnizate anterior de companie. Până la finele lui 2021 compania vrea să depăşească pragul de 500 de utilaje agricole de acest tip produse şi comercializate, potrivit unor informaţii anterioare.
Noul tractor agricol românesc este rezultatul centrului de cercetare şi dezvoltare iFOR, o investiţie totală de 11,9 mil. lei (circa 2,7 mil. euro), cofinanţată parţial printr-un proiect european de 6,4 mil. lei, realizată de IRUM la Reghin.
”În 2019 cea mai mare provocare a fost dezvoltarea afacerii în domeniul agricol, reuşind să lansăm proiectul TAGRO, de la testare la producţia de serie. Un alt proiect important care a fost finalizat este noul utilaj forestier TAF 2012 SB. Principalele proiecte pe care ne focusăm acum sunt legate de reglementările de mediu, respectiv montarea pe utilajele noastre a motoarelor cu stagiul V de poluare. Lucrăm şi la dezvoltarea de utilaje noi, atât pe partea forestieră, cât şi agricolă, şi ne propunem ca anul acesta să lansăm pe piaţă noi produse”, a spus şeful IRUM Reghin.
Pe plan local, IRUM vinde prin intermediul punctelor proprii de vânzare şi distribuţie, însă compania colaborează şi cu firmele private din domeniul exploatărilor forestiere, fermieri, composesorate, asociaţii agricole, dar şi cu Romsilva. În urma investiţiilor făcute în anii trecuţi, IRUM şi-a mărit capacităţiile de producţie şi a reuşit să aducă îmbunătăţiri utilajelor fabricate, a adăugat noi produse în portofoliu (cel mai important fiind noul tractor agricol românesc TAGRO), au fost deschise noi puncte de lucru, iar echipele de vânzări şi service s-au dezvoltat foarte mult.
IRUM a încheiat parteneriate cu companii din Africa de Sud, Spania, Slovacia şi Chile, pentru a putea livra tractoare în zonele respective. Astfel, în prezent produsele IRUM ajung la export pe pieţele din Franţa, Germania, Belgia şi Luxemburg, Slovenia, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Spania, Afica de Sud şi Chile. Ponderea exportului este de aproximativ 20% din cifra de afaceri a companiei, însă ambiţia producătorului de tractoare din Reghin este de a creşte până la 30% ponderea vânzărilor la export, potrivit unor informaţii furnizate anterior de antreprenorul Mircea Eugen Oltean.