Producătorul Larix Mobilă, cu sediul în Reghin, judeţul Mureş, cu afaceri anuale de 66 mil. lei, trimite la export aproximativ 70% din mobilierul produs în cele trei fabrici pe care le operează în România şi unde lucrează peste 360 de oameni, scrie Ziarul Financiar.
”Devine tot mai greu să facem faţă importurilor de produse ieftine. Piaţa din România nu este suficient de matură pentru a înţelege implicaţiile încurajării acestor importuri, de aceea occidentalii sunt principalii noştri clienţi. Pe lângă cursa continuă de a eficientiza costurile şi a menţine preţul cât mai scăzut, pentru a concura cu produse asiatice, se adaugă şi tot mai multe răspunderi şi obligaţii legale şi o legislaţie lipsită de predictibilitate. În lipsa unei încurajări a antreprenorilor de profil, ne va fi tot mai greu”, a spus Zsolt Bereczki, administrator şi acţionar al companiei Larix Mobilă, pentru ZF.
Producătorul Larix Mobilă deţine pe piaţa locală trei fabrici. Astfel, în fabrica din Reghin (judeţul Mureş) se realizează tapiţeriile mari pentru canapele şi colţare.
”La această unitate am mai deschis şi o secţie de producţie de bucătării la comandă produse pentru piaţa internă. Ne-am axat pe bucătării mai speciale, majoritatea dintre ele fiind vopsite şi furniruite. În cea de-a doua fabrică, care se află în localitatea Aluniş (judeţul Mureş), se produc scaune, fotolii şi se prelucrează lemn masiv pentru celelalte două fabrici. Cea mai mare unitate se află la Gheorgheni, judeţul Harghita, unde se produce mobilier corp, precum dormitoare, livinguri”, a adăugat Zsolt Bereczki.
Acesta spune că aproximativ 70% din materia primă pe care o foloseşte compania la fabricarea produselor de mobilier este achiziţionată de la furnizori români. Larix Mobilă îşi vinde articolele de mobilier prin intermediul site-ului care poartă acelaşi nume, prin intermediul propriul lanţ de magazine Natürlich, dar şi prin alţi distribuitori.
”Pentru piaţa din România am dezvoltat brandul Natürlich. În prezent avem 11 magazine în ţară. Peste 70% din producţia noastră merge spre export, în general în Benelux şi Germania”, a spus Zsolt Bereczki.