33.7 C
Cluj-Napoca
marți, iulie 16, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALProducătorul de ceaiuri Fares din Orăştie a bifat afaceri de peste 17...

Producătorul de ceaiuri Fares din Orăştie a bifat afaceri de peste 17 mil. euro în 2019

Compania Laboratoarele Fares Bio Vital, o afacere deţinută de antreprenori români, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 81,9 mil. lei (17,2 mil. euro), în creştere cu 12% faţă de anul anterior, potrivit Ziarului Financiar.

”Principalii factori de creştere sunt notorietatea brandului Fares pe piaţa românească, stabilitatea pieţei interne de suplimente alimentare, diversificarea portofoliului de produse, dar şi extinderea pe piaţa externă. Pentru anul în curs avem în plan dezvoltarea pieţei externe, întărirea imaginii pe piaţa internă, extinderea prezenţei pe segmente noi HoReCa, dar şi dezvoltarea de game noi de produse”, a declarat Nicoleta Dărămuş, directorul economic al companiei Laboratoarele Fares Bio Vital, citată de ZF.

Fares produce şi comercializează ceaiuri, uleiuri, siropuri, pulberi din plante, creme, capsule sau comprimate, aflându-se pe primul loc în rândul brandurilor de pe piaţa locală a ceaiurilor, un teren pe care concurează atât cu mărci autohtone precum Plafar, cât şi cu branduri ale unor giganţi precum Unilever.

Produsele sub brandul Fares, făcute la Orăştie, ajung în mai multe ţări în afară de România, printre care Ungaria, Italia, Spania, Marea Britanie, Malta, Cipru, Grecia, Nor­vegia sau Belgia. Şi în prezent, plantele din care sunt făcute pro­dusele Fares sunt cultivate pe câteva zeci de hectare de lângă Orăştie locul în care a fost fondat businessul.

Compania a ajuns în prezent la 375 de angajaţi, în condiţiile în care anul trecut au fost recrutaţi 88 de oameni. Fares are disponibile pentru acest an încă 55 de locuri de muncă, pentru reprezentanţi medi­cali, specialişti în marke­ting, operatori sau analişti calitate. Compania a finalizat anul trecut un pro­iect de creştere a eficienţei terapeutice a siropurilor medicinale, prin modificarea reţetei de fabricaţie şi a tehnologiei.

Brandul Fares şi-a început istoria în 1929 la Orăştie. Bazele mărcii se leagă însă de înfiinţarea primei farmacii din acest oraş hunedorean, sub numele „La Leul de Aur“, consemnată în anul 1697. Două secole mai târziu, la conducerea farmaciei a ajuns farmacistul Andrei Farago. El a fost cel care în 1929 a fondat firma „Digitalis, Prima Companie Română pentru Cultivarea Plantelor Medicinale Orăştie“, premergătoare actualei Fares. Folosindu-se de maşini de tocare şi selectare şi de uscătoare, sub îndrumarea farmacistului Farago, au fost comercializate ceaiuri, siropuri şi uleiuri esenţiale din plante medicinale. Perioada interbelică a adus primele exporturi, prin relaţii comerciale în Europa, dar şi în America de Nord.

În perioada comunistă, firma a fost inclusă în structura de stat numită Plafar, iar imediat după căderea regimului comunist, în 1989, businessul fondat de Andrei Farago s-a desprins din forma de organizare impusă de stat, devenind companie privată cu capital integral românesc. Obiectul principal de activitate era la acea vreme fabricarea zahărului, a produselor din cacao, a ciocolatei şi a produselor zaharoase, prelucrarea ceaiului şi a cafelei, fabricarea condimentelor, a preparatelor alimentare omogenizate şi a alimentelor dietetice, precum şi a altor produse alimentare. 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments