Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca, al doilea cel mai mare din ţară, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, a fost tranzitat în 2019 de peste 2,9 milioane de pasageri, în creştere cu peste 4% faţă de anul anterior. Peste 57.000 de pasageri s-au îmbarcat în aeronavele care deservesc cele 38 de destinaţii externe operate de la Cluj-Napoca în perioada sărbătorilor de iarnă. Cea mai aglomerată zi din această perioadă a fost 30 decembrie, cu 6.686 de pasageri transportaţi pe rute externe, potrivit unui comunicat de presă al aeroportului din Cluj.
Aeroportul din Cluj-Napoca şi-a propus să ajungă până în 2035 la 7 milioane de pasageri, de 2,5 ori mai mult faţă de 2018, când aeroportul a fost tranzitat de 2,78 milioane de oameni. În 2018, aeroportul din Cluj s-a clasat pe locul doi în topul celor mai mari aeroporturi din ţară, prima poziţie fiind ocupată de aeroportul Henri-Coadă (Otopeni), care a fost tranzitat anul trecut de peste 13 milioane de oameni, arată datele de la Asociaţia Aeroporturilor din România (AAR). În Europa există peste 140 de aeroporturi cu trafic mai mic de 5 milioane de pasageri, dintre care 79 cu trafic între 1 milion şi 5 milioane de pasageri.
Cele mai mari trei aeroporturi din ţară, Henri Coandă (Otopeni), Avram Iancu din Cluj-Napoca şi Traian Vuia din Timişoara au avut în 2018 un trafic total de 18 milioane de pasageri, adică au generat circa 83% din numărul total de pasageri de pe toate aeroporturile din ţară.
În topul aeroporturilor din provincie, Clujul, Timişoara şi Iaşiul sunt urmate de Sibiu şi Craiova, aeroportul din zona Olteniei cunscând în ultimii ani una dintre cele mai dinamice dezvoltări. Infrastructura aeroportuară din ţară are nevoie de investiţii pentru a susţine cererea în creştere pentru deplasări, în condiţiile în care atât infrastructura rutieră cât şi feroviară sunt slab dezvoltate în România.