Cinci fermieri din judeţul Cluj, reuniţi în Frăţia Bacilor Ardeleni (FBA), o asociaţie prin care-şi propun să sprijine micii producători din Transilvania să-şi valorifice laptele, au atras fonduri europene de 82.000 de euro pentru a înfiinţa o fabrică în localitatea Mociu. Aici procesează 1.500 de litri de lapte, care este transformat în brânzeturi artizanale ce ajung în magazinele Cosm-Fan şi Moldovan, din Cluj.
”Suntem un grup de crescători de animale, de producători de lapte, care şi-au unit forţele şi şi-au dorit să creeze brânzeturi calitative în Transilvania. Ne uneşte dorinţa de a păstra tradiţiile româneşti, ardeleneşti, de creştere a animalelor şi de producere a brânzeturilor artizanale”, a spus Ştefan Moldovan, proprietarul Carmangeriei Moldovan şi iniţiatorul proiectului.
Asociaţia de tip lanţ scurt reuneşte în prezent şase fermieri din judeţul Cluj, Ştefan şi Cosmin Moldovan, Martin Bologh, Colceru Dragoş Iuliu, Ion Dorin Rus şi Viorel Delean, care şi-au dorit să fructifice potenţialul local şi să ofere micilor producători de a valorifica mai bine laptele.
Laptele procesat în fabrica de la Mociu, este colectat de la fermieri locali, parteneri în cadrul Frăţiei Bacilor Ardeleni. Acolo sunt realizate brânzeturi din lapte proaspăt de vacă şi de oaie precum telemea de vacă, de oaie şi mixtă, brânză de burduf, caşcaval, cremă de brânză sau rulade de brânză şi şuncă, după reţete tradiţionale care vor purta eticheta Atelierul de Lapte. Produsele făcute la Mociu vor fi comercializate, pentru început, în magazinele Cosm-Fan şi Moldovan, care aparţin Carmangeriei Moldovan.