Preţul cărnii de porc s-ar putea tripla în anul viitor faţă de anul 2018, după ce în 2019 s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă, ajungând la un cost mediu de 4 euro/kg în rafturile supermarketurilor. Cauza acestei creşteri este diminuarea bruscă a cantităţii de carne de porc, produsă de prezenţa pestei porcine africane în majoritatea judeţelor din România, a spus Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, formată din 52 de producători de mezeluri, care realizează 60% din producţia naţională.
”Anul acesta preţurile s-au dublat la carnea de porc, iar anul viitor se vor tripla. Carnea de porc a ajuns să fie 4 euro/kg la raft. Ce se va întâmpla cu industria noastră? Se va duce înspre carnea de pui, oaie sau vită şi vor creşte şi preţurile cărnii de pui, oaie sau de vită. Jumătate din proteina naţională am pierdut-o. Suntem foarte aproape de o nouă criză alimentară”, a spus Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, în cadrul conferinţei de presă ”Viitorul industriei de creştere şi procesare a cărnii de porc”.
Totodată, antreprenorul din spatele brandului de mezeluri Cris-Tim, consideră că reducerea cantităţii de carne de porc este o problemă globală, Asia fiind unul dintre continentele care se confruntă cu această problemă, mai exact China, unde producţia locală nu mai poate satisfice consumul şi importatorii se îndreaptă spre ţările europene.
Timiş susţine că România ar putea să-şi refacă industria şi efectivul de porci în câţiva ani, însă mai întâi trebuie să ia măsuri concrete de combatere a pestei porcine. În prezent, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 254 de localităţi din 28 de judeţe, cu un număr de 709 focare, potrivit ANSVSA. De la prima semnalare a prezenţei virusului în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până acum, au fost eliminaţi peste 540.000 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate peste 2.300 de cazuri la misterţi.