web analytics
Sunteți aici

Producătorul de echipamente industriale Comelf Bistriţa a avut profit de peste 2,3 mil. lei în primele nouă luni, plus 14,5%

Producătorul de echipamente industriale Comelf Bistriţa, parte a grupului Uzinsider, a raportat pentru primele nouă luni din acest an un profit net de peste 2,3 mil. lei, în creştere cu 14,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În ianuarie-septembrie 2019 compania a înregistrat venituri totale de peste 109 mil. lei, în uşoară scădere faţă de perioada similară din 2018, când Comelf a avut venituri de aproximativ 111,4 mil. lei. 

”Profitul a fost îmbunătăţit în primele 9 luni din 2019 comparativ cu cel realizat în perioada similară a anului precedent cu 14,57%. Principalii factori care au influenţat favorabil evoluţia profitului au fost reducerea costurilor cu materia primă în total venituri din activitatea de bază cu 0,9% pe fondul optimizării consumului de ma­terial pe produs, reducerea altor cheltuieli materiale ca urmare a urmăririi acestor costuri şi achiziţia lor doar pe bază de bugete corelate direct cu producţia”, se arată în raportul trimestrial al companiei.

Comelf a înregistrat în 2018 afaceri totale de 151,7 mil. lei, în scădere cu 13,3% comparativ cu anul precedent, şi un profit net de 2,8 mil. lei, minus 15,7% faţă de profitul realizat în 2017, potrivit rapor­tului anual al compa­niei. Declinul busines­su­lui în 2018 comparativ cu anul anterior este pus pe seama reducerii numărului de angajaţi direct productivi (în medie cu 15,69%), dar şi ca urmare a modificării structurii de fabricaţie prin asimilarea de produse noi de la clienţi noi care presupun costuri iniţiale mai mari de fabricaţie până la asimi­larea lor într-o pro­ducţie repetitivă, se mai arată în raportul anual pe 2018 al companiei.

Comelf are ca obiect de activitate fa­bri­carea de echipamente pentru centrale ener­getice şi pentru protecţia mediului, structuri metalice în domeniul energiei regenerabile, maşini şi utilaje terasiere sau subansambluri ale acestora, echipamente pentru utilaje de ridicat şi de transport, inclusiv componente ale acestora. Producţia se desfăşoară la Bistriţa, în şase hale cu o suprafaţă totală de 87.763 mp, dotate cu utilaje, instalaţii, ma­şini-unelte de prelucrări mecanice, labo­ra­toa­re şi reţele de utilităţi.

Gama de produse Comelf este structurată pe cinci linii principale: utilaje pentru industria energetică şi componente, utilaje pentru lucrări terasiere şi componente, utilaje pentru protecţia mediului, echipamente de ridicat şi manipulat, utilaje tehnologice. Vânzarea produselor se realizează la nivel de client şi proiect, prin intermediul direcţiilor tehnice-comerciale ale fiecarui centru de profit. Produsele Comelf sunt livrate în principal la export, în ţări precum Italia, Franţa, Anglia, Olanda, Suedia, Austria, Norvegia, Germania, Belgia, Elveţia, Ungaria şi USA.

Compania Comelf a fost înfiinţată în anul 1991 pe structura Înteprinderii de Utilaj Tehnologic Bistriţa, fondată în 1971, prin transformarea acesteia în societate pe acţiuni. Iniţial a fost abordată dezvoltarea echipamentelor pentru protecţia mediului, însă un an mai târziu, profilul de fabricaţie al companiei s-a diversificat, prin realizarea de componente pentru maşini terasiere, iar apoi de componente pentru centrale cogenerative cu turbine pe gaz.

În anul 1999 compania a fost privatizată integral, cu capital românesc, acţionarul majoritar fiind Uzinsider Bucureşti. Începând cu anul 2008, Comelf a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare, prin reorganizarea internă a sectoarelor de fabricaţie, demarând producţia de structuri din inox şi componente sudate pentru vagoane şi trenuri de mare viteză. Comelf Bistriţa are o capitalizare bursieră de 41,8 mil. lei, principalul acţionar fiind Uzinsider, cu o deţinere de 80,9%.

Articole similare

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW