Antreprenorul Răzvan Iancu din Oradea a transformat pasiunea moştenită de la tatăl său, de a face sobe, într-un business şi a reuşit să realizeze sobe şi şeminee chiar şi pentru străinătate, în Franţa, Austria şi Germania, scrie Ziarul Financiar.
”Pe vremuri, sobarii lucrau în cooperativă, iar tatăl meu, Iancu Ilie, făcea sobe prin cooperativa Constructorul. În 2008, anul crizei, mi-au venit în minte nişte cuvinte auzite în copilărie <Când nu mai ştii ce să faci fă ce ştii>. Aşa am ajuns să duc mai departe pasiunea tatălui meu”, a spus Răzvan Iancu, fondatorul businessului ”La gura sobei”, citat de ZF.
Brandul ”La gura sobei” este deţinut de compania Iancu Răzvan Întreprindere Individuală. Într-un deceniu de activitate, antreprenorul spune că a făcut câteva sute de sobe, iar multe dintre ele le-a făcut prietenilor săi.
Totodată, el a realizat sobe şi şeminee chiar şi în străinătate, în Franţa, Austria şi Germania, în parteneriat cu alţi antreprenorii locali. Sobele costă între 1.000 şi 5.000 euro în funcţie de mărimea şi gradul de finisare a sobei. Durata construcţiei sobei depinde de complexitatea lucrării, între 3 zile şi două săptămâni, fiind vorba de o lucrare artizanală.
”Aţi fi surprinsă să aflaţi că încă se fac sobe în epoca încălzirilor moderne. Surprinzător pentru mine este faptul că în România încă e răspândită ideea că, dacă ai sobă în casa, automat ai toaleta în fundul curţii. Sobele pe care eu le-am realizat demonstrează exact contrariul. Din cele mai vechi timpuri, sobele au reuşit să încălzească şi cele mai friguroase case”, explică antreprenorul.
El adaugă că o sobă construită după principiile tradiţionale reuşeşte să însufleţească o întreagă locuinţă, iar soba foloseşte în mod raţional lemn regenerabil, în timp ce o centrală pe gaz arde resurse epuizabile.
”Soba radiază caldură pe toată suprafaţa ei, mult timp după ce focul s-a stins, în timp ce şemineul are singurele zone calde sticla şi grilele doar cât timp focul arde.“ Răzvan Iancu mai spune că ceea ce face el nu e o meserie uşoară, dar cu toate acestea nu s-a gândit niciodată să renunţe, pentru că recunoaşterea din partea clienţilor îl determină să meargă mai departe. Antreprenorul susţine că cea mai mare provocare este să lucrezi legal în România, având în vedere concurenţa neloială.
Povestea businessului de azi, La gura sobei, a început în Bărăganu, unul din satele Dobrogei, în anii ‘60, când Ilie Iancu, pe-atunci ucenic, învaţa tainele meseriei de sobar de la nea’ Ion Prodan. În 1963, după ce a adus căldura în mai multe case, Ilie a mers în satul Pantelimon, chemat să facă o sobă la nea’ Vasile Dinescu. Aşa a continuat să tot primească cereri şi să tot facă sobe. Între anii 1991 – 2003, el a avut contractele cu Ministerul Apărării, Ministerul Învăţământului, ANL Basarabi, prin care a făcut peste 100.000 de sobe.
Sursa Foto: Facebook ”La gura sobei”