web analytics
Sunteți aici

O investiţie de 32.000 de euro/hectar într-o plantaţie de cireşi poate genera venituri anuale de până la 70.000 de euro la maturitate

Investiţia într-o plantaţie de cireş este în medie de 32.000 de euro/hectar, iar producţia realizată într-un an cu vreme optimă este de 10 până la 30, 35 de tone pe hectar, în funcţie de intensivitate. Preţul mediu pe kilogram de cireşe este de 8-10 lei, ceea ce ar putea genera un venit anual de până la 70.000 de euro.

”Proiectarea, analiza solului şi asistenţa tehnică costă 620 euro/ha, pregătirea terenului este 840 euro/ha, echi­pa­men­tele de irigare şi montajul lor sunt 4.000 euro/ha, îm­prej­mu­irea terenului este 12 eu­ro/ml, siste­mele de susţinere şi pro­tecţie sunt între 17.600 euro/ha şi 19.800 euro/ha, fertili­za­­rea şi dezinfectarea solului costă între 850 eu­ro/ha şi 1.238 euro/ha, materialul săditor este între 5,24 euro/plantă şi 19 eu­ro/plantă şi plan­ta­rea pomilor costă între 1,05 euro/plantă şi 1,50 eu­ro/plantă”, spu­ne Larisa Udrescu, con­sultant fonduri euro­pe­ne în cadrul companiei Deltis. Ea spune că nu exis­tă un cost standard pen­tru înfiin­ţa­rea unei cul­­turi de un hectar de cireşi, deoarece sunt anu­mi­te ele­men­te per­so­nalizate care nu pot fi cuan­tificate în mo­dul general.

Pentru finanţarea afa­cerii, ea spune că mi­cii fermieri pot lua fonduri europene, compania sa având în desfăşu­ra­re în prezent mai multe proiecte, unele depuse, altele deja finan­ţate, de la plantaţii înfiinţate pe 5 hectare până la plan­ta­ţii înfiinţate pe 8 hectare.

Larisa Udrescu susţine că clienţii săi au ales această nişă, în general motivaţia fiind creşterea cererii. Cireşul creşte şi rodeşte bine în zonele cu temperatura me­die anuală de 9-10,5°C, însă temperaturile optime ale speciei sunt între 18 şi 28°C. Faţă de ger se comportă mai bine decât piersicul şi caisul, dar mai slab decât vişinul, prunul, părul şi mărul, temperatura critică fiind de -27°C.

Totuşi, cireşul este una dintre speciile cele mai sensibile la excesul de umiditate din sol, iar solurile cu textură argi­loasă, care reţin mai multă apă şi au aeraţie redusă, nu sunt recomandate pentru această cultură. În 2018, în România erau 5,3 milioane de cireşi şi vişini, po­­mi pe rod din livezi şi din grădinile familiale, iar pro­ducţia a fost de 90.800 de tone, potrivit INS. Producţia me­die a fost anul trecut de 18 kg/pom, conform aceleiaşi surse.

Articole similare

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW