Investiţia într-o plantaţie de cireş este în medie de 32.000 de euro/hectar, iar producţia realizată într-un an cu vreme optimă este de 10 până la 30, 35 de tone pe hectar, în funcţie de intensivitate. Preţul mediu pe kilogram de cireşe este de 8-10 lei, ceea ce ar putea genera un venit anual de până la 70.000 de euro.
”Proiectarea, analiza solului şi asistenţa tehnică costă 620 euro/ha, pregătirea terenului este 840 euro/ha, echipamentele de irigare şi montajul lor sunt 4.000 euro/ha, împrejmuirea terenului este 12 euro/ml, sistemele de susţinere şi protecţie sunt între 17.600 euro/ha şi 19.800 euro/ha, fertilizarea şi dezinfectarea solului costă între 850 euro/ha şi 1.238 euro/ha, materialul săditor este între 5,24 euro/plantă şi 19 euro/plantă şi plantarea pomilor costă între 1,05 euro/plantă şi 1,50 euro/plantă”, spune Larisa Udrescu, consultant fonduri europene în cadrul companiei Deltis. Ea spune că nu există un cost standard pentru înfiinţarea unei culturi de un hectar de cireşi, deoarece sunt anumite elemente personalizate care nu pot fi cuantificate în modul general.
Pentru finanţarea afacerii, ea spune că micii fermieri pot lua fonduri europene, compania sa având în desfăşurare în prezent mai multe proiecte, unele depuse, altele deja finanţate, de la plantaţii înfiinţate pe 5 hectare până la plantaţii înfiinţate pe 8 hectare.
Larisa Udrescu susţine că clienţii săi au ales această nişă, în general motivaţia fiind creşterea cererii. Cireşul creşte şi rodeşte bine în zonele cu temperatura medie anuală de 9-10,5°C, însă temperaturile optime ale speciei sunt între 18 şi 28°C. Faţă de ger se comportă mai bine decât piersicul şi caisul, dar mai slab decât vişinul, prunul, părul şi mărul, temperatura critică fiind de -27°C.
Totuşi, cireşul este una dintre speciile cele mai sensibile la excesul de umiditate din sol, iar solurile cu textură argiloasă, care reţin mai multă apă şi au aeraţie redusă, nu sunt recomandate pentru această cultură. În 2018, în România erau 5,3 milioane de cireşi şi vişini, pomi pe rod din livezi şi din grădinile familiale, iar producţia a fost de 90.800 de tone, potrivit INS. Producţia medie a fost anul trecut de 18 kg/pom, conform aceleiaşi surse.