23.7 C
Cluj-Napoca
luni, mai 29, 2023
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALProducătorul de utilaje agricole şi forestiere IRUM din Reghin a realizat ...

Producătorul de utilaje agricole şi forestiere IRUM din Reghin a realizat investiţii de 4,8 mil. euro în primele zece luni

Producătorul de utilaje agricole şi forestiere IRUM, controlat de familia Oltean din Reghin, a încheiat primele zece luni din acest an cu investiţii de peste 4,8 mil. euro, în principal pentru înlocuirea treptată a maşinilor-unelte con­ven­ţionale cu maşini-unelte cu comandă nu­merică, în vederea creşterii productivităţii, scrie Ziarul Financiar.

Compania produce în fabrica din Reghin tractoare şi utilaje TAF (tractoare articulate forestiere), utilaje agricole, încărcătoare, transportoare, echipamente pentru întreţi­ne­rea drumurilor forestiere, însă fabrică şi piesele aferente acestora. Anul trecut, IRUM a finalizat execuţia şi omologarea de tip a noului tractor agricol ro­mânesc, denumit ”TAGRO”, un proiect ce aparţine în totalitate companiei din Reghin.

Dezvoltarea prototipurilor s-a făcut uti­lizând cele mai moderne metode de lucru existente în realizarea acestor tipuri de pro­du­se, investiţia totală ridicându-se la peste 4 mil. euro, potrivit unor informaţii furnizate anterior de companie. Până la finele lui 2021 compania vrea să depăşească pragul de 500 de utilaje agricole de acest tip produse şi comercializate, po­trivit unor informaţii anterioare. Noul tractor agri­col românesc este rezultatul centrului de cer­cetare şi dezvoltare iFOR, o investiţie to­tală de 11,9 mil. lei (circa 2,7 mil. euro), cofi­nanţată parţial printr-un proiect european de 6,4 mil. lei, realizată de IRUM la Reghin.

”Anul acesta cea mai mare provocare a fost dezvoltarea afacerii în domeniul agricol, reuşind să lansăm proiectul TAGRO, de la testare la producţia de serie. Un alt proiect important care a fost finalizat este noul utilaj forestier TAF 2012 SB. Principalele proiecte pe care ne focusăm acum sunt legate de reglementările de mediu, respectiv montarea pe utilajele noastre a motoarelor cu stagiul V de poluare. Totodată, am început demer­su­rile pentru extinderea Centrului de Cerce­tare şi Dezvoltare pentru Utilaje Agricole şi Forestiere iFOR, printr-un birou local la Cluj-Napoca”, a declarat pentru ZF Transil­vania Mircea Eugen Oltean, şeful IRUM Reghin, citat de ZF.

Pe plan local, IRUM vinde prin inter­me­diul punctelor proprii de vânzare şi dis­tribuţie, însă compania colaborează şi cu firme­le private din domeniul exploatărilor fo­res­tiere, fermieri, composesorate, asociaţii agri­­cole, dar şi cu Romsilva. În urma inves­ti­ţiilor făcute în anii trecuţi, IRUM şi-a mărit ca­pacităţile de producţie şi a reuşit să aducă îm­bu­nătăţiri utilajelor fabricate, a adăugat noi produse în portofoliu (cel mai important fiind noul tractor agricol românesc TAGRO), au fost deschise noi puncte de lu­cru, iar echipele de vânzări şi service s-au dezvoltat foarte mult.

”În calitate de beneficiar al unui ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor majore, acordat de Ministerul Finanţelor Publice, implementăm un proiect care vizează mărirea capacităţilor de producţie a utilajelor agricole şi forestiere, prin construcţia unei noi hale şi achiziţia unor echipamente moderne de prelucrări mecanice. Proiectul vizează crearea a 50 de noi locuri de muncă”, a mai spus Mircea Eugen Oltean. În prezent, în cadrul grupului IRUM-Maviprod lucrează aproximativ 600 de angajaţi, atât în zona de producţie, cât şi de comercializare. În decursul anului 2019, datorită extinderii companiei şi a capacităţilor de producţie, dar şi deschiderii de noi puncte de lucru, au fost angajate 96 de persoane.

IRUM a încheiat parteneriate cu com­panii din Africa de Sud, Spania, Slovacia şi Chile, pentru a putea livra tractoare în zonele respective. Astfel, în prezent produsele IRUM ajung la export pe pieţele din Franţa, Germania, Belgia şi Luxemburg, Slovenia, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Spania, Afica de Sud şi Chile. Ponderea exportului este de apro­ximativ 20% din cifra de afaceri a com­paniei, însă ambiţia producătorului de trac­toare din Reghin este de a creşte până la 30% ponderea vânzărilor la export, potrivit unor informaţii furnizate anterior de antrepre­norul Mircea Eugen Oltean.

”Sectorul agricol a cunoscut o stabilitate anul acesta, context în care punerea în vânzare a tractorului TAGRO este o adevărată provocare, atât pentru piaţă, ca ofertare a unui produs autohton, cât şi pentru IRUM ca producător. În jur de 50 de trac­toare au fost deja contractate, o mare parte sunt livrate, iar cererea este într-o continuă creştere. Şi din punctul de vedere al utilajelor forestiere, evoluţia vânzărilor a fost una pozitivă, s-au semnat contracte cu noi dealeri din Chile şi Slovacia”, a precizat şeful IRUM Reghin.

IRUM a raportat pentru 2018 un profit net de 16,3 mil. lei (3,5 mil. euro), în creştere cu 103% faţă de anul anterior, când com­pania a avut un câştig de peste 7,8 mil. lei (1,7 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. IRUM a încheiat anul 2018 cu afaceri totale de peste 121,2 mil. lei (26 mil. euro), mai mult cu 29,5% faţă de anul precedent, şi cu un număr mediu de 446 de angajaţi, conform datelor publice. Compa­niile IRUM şi Maviprod, controlate de fa­milia Oltean din Reghin, au ajuns anul trecut la un business cumulat de 47,5 mil. euro, mai mult cu aproximativ 20% faţă de anul an­terior. Principalul acţionar al companiei IRUM este Maviprod din Reghin, cu o par­ticipaţie de 93,47%, restul acţiunilor fiind deţi­nute de persoane fizice. Compania Maviprod este deţinută integral de Violeta Oltean, soţia lui Mircea Eugen Oltean.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments