30.7 C
Cluj-Napoca
miercuri, iulie 17, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALElveţienii de la Sika au preluat Adeplast, companie fondată în urmă cu...

Elveţienii de la Sika au preluat Adeplast, companie fondată în urmă cu 26 de ani la Oradea de antreprenorul Marcel Bărbuţ. Tranzacţia este estimată la 100 mil. euro

Adeplast, producătorul român de materiale de cons­trucţii, cu 11 fa­brici în portofoliu, va fi preluat de grupul elveţian Sika după ce ”acţionarii Ade­plast SA au decis să vândă socie­tatea către grupul elveţian. Această tran­zacţie îndeplineşte dorinţa regre­ta­tului Marcel Bărbuţ, fondatorul Ade­plast”, se arată într-un comunicat trimis de către reprezentanţii Adeplast. Tranzacţia este condiţionată de autorizarea autorităţii de concurenţă. Potrivit unor surse din piaţă valoarea tranzacţiei se află în jurul a 100 de milioane de euro.

Adeplast produce mortare, polistiren şi vopsele în cele 11 fabrici pe care le are la Ploieşti, Oradea, Roman şi Craiova. Adeplast a avut în 2018 o cifră de afaceri de 473 mil. lei (103 mil. euro), un număr mediu de 470 de angajaţi şi o marjă de profit net de 7,2%. Marcel Bărbuţ a murit în luna februarie a acestui an. Alexander Bărbuţ, unul dintre fiii lui Marcel Bărbuţ, este singurul menţionat ca reprezentant al acţionarilor.

Producătorul elveţian de mortare şi adezivi pentru construcţii Sika are trei fabrici în România şi a avut în 2018 afaceri de 155 de milioane de lei (34 mil. euro) pe plan local, potrivit datelor existente pe site-ul Ministerului de Finanţe, cu 8% mai mult faţă de 2017.

Compania a avut un profit de aproape şapte milioane de lei şi un număr mediu de 78 de angajaţi. Sika a mai cumpărat anul trecut o fabrică de la Arcon, grup din construcţii deţinut de antreprenorul român Ioan Ţiţeiu. Tranzacţia a primit avizul Concurenţei în luna iulie 2019. Achiziţia a cuprins doar divizia de membrane pentru sisteme de acoperişuri şi hidroizolaţii, nu şi celelalte companii ale grupului. În paralel cu integrarea fabricii Arcon din Covasna, Sika are în lucru, de mai mult timp, o nouă unitate de producţie, în apropiere de Bucureşti, unde ar urma să facă aditivi pentru beton, mortare şi alte produse pe bază de ciment.

Până atunci însă, din portofoliul actual al Sika România fac parte două unităţi de producţie, una de aditivi pentru betoane, la Braşov, şi una de mortare şi adezivi speciali pentru construcţii, în localitatea Căpuşu Mare, din judeţul Cluj, alături de cea de la Arcon, amplasată în Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments