20.7 C
Cluj-Napoca
sâmbătă, iulie 20, 2024
Google search engine
AcasăAFACERI LA ÎNCEPUTAntreprenorii Roxana şi Florin Vale au investit 250.000 de euro în renovarea...

Antreprenorii Roxana şi Florin Vale au investit 250.000 de euro în renovarea a şapte case tradiţionale din Maramureş

Antreprenorii Roxana şi Florin Vale şi-au lăsat joburile din Cluj-Napoca şi au plecat în Maramureş, unde au cumpărat treptat şapte case tradi­ţio­nale, pe care le-au renovat şi transformat în pensiuni, scrie Ziarul Financiar.

Iniţial au cumpărat un teren în Săpânţa (un alt sat din Maramureş), dar n-au putut construi acolo din cauza unor probleme tehnice care nu le permiteau acest lucru. Au vândut terenul la jumătate de preţ şi s-au reorientat către Breb, unde au găsit rapid un alt lot de pâmânt pe care l-au cumpărat cu banii încasaţi.

”Trecerea de la Cluj, de unde veneam, la Breb a fost semni­fica­ti­vă. Vedeam lo­cul ca pe un re­fugiu, iar noi fugeam de toată aglomeraţia urbană. Am început proiectul (ce a primit numele de ”Complex case tradiţionale Casa din Vale Breb” – n.red.) în 2015”, îşi aminteşte Florin Vale.

Prima casă pe care au cumpărat-o a fost chiar din sat şi este cea care a dat şi numele comple­xu­lui de căsuţe tra­diţionale, ”Casa din Vale”. Aceasta are în jur de 100 de ani, iar ei au mu­tat-o pe tere­nul pro­priu în august 2015. A două casă au adus-o din Rozavlea, un sat de pe Valea Izei, aflat la aproxi­ma­tiv 45 de kilometri de Breb. Ea a fost ridicată în toamna aceluiaşi an 2015 şi finalizată la începutul iernii din 2016. Tot în acelaşi an au cumpărat şi adus o şură din apropierea satului Breb, pe care au finalizat-o în aprilie anul următor.

Casele sunt renovate, reconstruite şi nu restaurate, după cum spune antreprenorul. În acelaşi stil vor continua să dezvolte şi celelalte căsuţe pe care le vor face, speră ei, anul viitor. Mai exact, au alte două şuri pe care vor să le reconstruiască în 2020.

”Casele le-am introdus în circuitul turistic pe rând, începând cu anul 2016 şi nu putem spune niciodată că sunt 100% finalizate, tot timpul mai facem câte ceva la ele pentru a fi cât mai comfortabile şi plăcute pentru turişti”, a mai spus Florin Vale.

Pe de altă parte, şi mentenanţa la casele de lemn este pe măsură, mai ales atunci când pe an sunt câteva sute de turişti, poate chiar o mie în total, care le trec pragul. Până acum, investiţia totală în acest proiect a fost de circa 250.000 de euro, o bună parte din această sumă fiind profitul obţinut în anii anteriori şi reinvestit în afacere.

”Suma cu care am început în 2015 a fost de aproximativ 95.000 lei (20.000 de euro), bani pe care îi aveam strânşi din salarii şi bonusuri obţinute de la firma unde lucram, dar şi dintr-un credit de 55.000 de lei”, a mai spus antreprenorul.

”În acest an estimăm o cifră de afaceri de peste 30.000 de euro. Partea cea mai bună a acestui business, , este că numărul turiştilor creşte de la an la an”, a precizat Florin Vale. Momentan, întregul complex are 22 de locuri de cazare, la care se pot adăuga unul sau două paturi în plus, dacă este necesar. Preţurile pe căsuţă variază între 250 de lei şi 400 de lei pe noapte, în funcţie de capacitatea fiecăreia.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments