Inginerul Gabriel Nedelcu din Arad a înfiinţat în cursul anului 2018 businessul Avellana Harvest Natura, prin care îşi propune să producă alune în stare pură, dar şi prelucrate, produs finit pe care vrea să-l comercializeze în principal pe piaţa românească, scrie Ziarul Financiar.
”Voi înfiinţa o cultură de 20 hectare cu aluni, în care investesc 660.000 euro, din care 60.000 euro sunt fonduri proprii. Intenţionez să vin cu un produs finit pentru piaţa din România – alune decojite sau în coajă, prăjite şi ambalate. Cererea în România există, dar e mică în comparaţie cu alte ţări din Uniunea Europeană”, spune Gabriel Nedelcu, fondatorul Avellana Harvest Natura, citat de ZF.
Acesta a mai spus că a ales să facă o astfel de cultură deoarece gradul de mecanizare este ridicat, iar costul cu forţa de muncă scăzut. Totodată, numărul de angajaţi necesar este mic în comparaţie cu alte culturi.
”La cultura de afini preţul de desfacere este considerabil mai mare, dar necesită un număr foarte mare de zilieri în perioada recoltei. În plus, alunele au o perisabilitate scăzută şi pot fi depozitate până la un an la temperaturi normale de 20-25 grade”, a mai spus Gabriel Nedelcu.
Plantarea puieţilor de alun se face în luna noiembrie, întrucât în această perioadă plantele intră în repaos vegetativ, iar într-un hectar intră 700-900 de puieţi, potrivit specialiştilor. Recoltarea alunelor începe în a doua jumătate a lunii august şi ţine cam o lună, până spre sfârşitul lui septembrie, în funcţie de vreme.