
Antreprenorii Lucian Popa şi Dorel Duliga, din Timişoara, au pariat 850.000 de euro pe înfiinţarea unei culturi de cătină în localitatea Zăbrani, din Arad, pentru că este un produs de nişă, cu valoare adaugată mare, pretabil pentru agricultura ecologică, la început de drum, spun fondatorii, citaţi de Ziarul Financiar.
”În prezent avem 24 de hectare înfiinţate, din care 11,5 sunt prin proiectul cu fonduri europene. Proiectul cuprinde plantaţia, achiziţia de utilaje, construcţia unei hale de depozitare cu trei camere frig şi achiziţia echipamentelor necesare batozării şi curăţării fructelor de cătină. Valoarea întregului proiect este de aproximativ 850.000 euro fără TVA, din care 70% finanţare europeană”, explică Lucian Popa, fondator şi director financiar al Pald Biofarm.
Compania, înfiinţată în 2013, a atras fondurile europene în luna septembrie a acestui an, iar acum investiţiile sunt în curs de derulare. Fermierii au investit aproximativ 3.500 euro în materialul săditor, aproape 2.000 de euro în pregătirea terenului şi în plantare, 700 de euro în material mărunt şi tutorii de suţinere a plantelor, necesari în primii trei ani.
”Irigăriile nu sunt incluse în proiect, dar sunt necesare, iar costul variază în funcţie de suprafaţa plantată şi de tehnologia aleasă. De asemenea costurile cu întreţinerea sunt separate”, a adăugat Lucian Popa.
Fondatorii spun însă că nu există cerere pe piaţa internă pentru cătină, drept pentru care intenţionează să valorifice producţia în afara ţării. La export, cătina se vinde cu până la 2,5 euro/kilogram, iar în pieţele româneşti este 25 de lei kilogramul. În ultimii ani, tot mai mulţi români înfiinţează culturi de cătină, stimulaţi de fondurile europene.