12.1 C
Cluj-Napoca
joi, mai 23, 2024
Google search engine
AcasăAFACERI LA ÎNCEPUTAntreprenoarea Silvia Răileanu a investit 1,8 mil. euro într-o seră cu roşii...

Antreprenoarea Silvia Răileanu a investit 1,8 mil. euro într-o seră cu roşii cherry în apropiere de Timişoara şi a listat produsele în supermarketuri

Serele Super, afacere dezvoltată în apropiere de Timişoara de o fa­milie de antreprenori, a pornit din dorinţa Silviei Răileanu de a le oferi celor patru copii ai săi legu­me sănătoase, scrie Ziarul Financiar.

”Atunci când eşti părinte lucrurile se schimbă, îţi doreşti ce este mai bun pentru copiii tăi şi vrei să faci o schimbare în viaţa ta, a lor sau chiar la nivel de comunitate. Ne-am gândit că exact ca noi gândesc şi ceilalţi pă­rinţi. Aşa au apărut roşiile cu gust de roşii. Cu ideea aceasta în minte am început să ne in­teresăm ce fonduri europene există pentru in­ves­tiţii în agricultură”, po­ves­teşte Silvia Răileanu, 37 de ani, care a dez­vol­tat brandul Serele Super prin interme­diul en­tităţii fiscale Silvia Răileanu Între­prindere Indi­viduală.

Antreprenoarea a absolvit Facul­tatea de drept la Timişoara, însă nu a lucrat în domeniu. Admi­nistrează un restaurant de fa­milie şi spu­ne că cel mai probabil aici şi-a exersat cel mai bine abilităţile de organizare pe care le-a aplicat mai apoi pentru dezvol­tarea proiectului de sere. Însă, serele de roşii nu au fost primele pe lista de idei de business a an­tre­prenoarei.

Iniţial, prima idee de investiţii a fost legată de un spa termal, după modelul celor din Ungaria, însă povesteşte că tipul acesta de proiecte nu a mai primit fonduri euro­pene, aşa că a trebuit să se reorienteze.

”Întâmplător, am ajuns la Greentech în Olanda şi din curiozitate ne-am înscris la un tur prin câteva sere. Eram mai mult interesaţi de serele de flori. Aşa s-a născut ideea de a construi o seră de flori cu fonduri UE.  Ne-am întors acasă, am început să stu­diem ce ar fi mai rentabil. Aşa ne-am dat sea­ma că e riscant să investeşti în flori. Ca să ai suc­ces trebuie să te asiguri că produsul tău este căutat de consumator. Cu florile e mai greu, dar cu legume gustoase poate să fie mult mai simplu”, a mai spus antreprenoarea.

Astfel, în iunie 2014 a început demara­rea busi­nessului cu sere prin depunerea pro­iec­tului la Agenţia pentru Finanţarea Investi­ţi­ilor Rurale, iar serele au devenit func­ţionale în februarie 2018, când au plan­tat răsadurile de roşii.

”Investiţia în 1,7 hectare de sere moderne s-a ridicat la 1,85 milioane de euro, din care 500.000 de euro a fost grantul neramburabil de la UE şi finanţarea am primit-o de la CEC Bank prin intermediul produsului «Credit de investiţii fonduri europene»”, a mai spus Silvia Răileanu.

Pe 1,7 hectare de sere hidroponice (culti­vate fără sol – n.red.), antreprenoarea cul­tivă doar specialităţi de roşii cherry de toate culorile şi mărimile. Răsadurile de roşii vin la seră deja mari (40-50 cm), iar sezonul de plantare începe în luna ianuarie. Recoltarea se începe la 70 de zile de la plantare, astfel că primele roşii ajun­g în cutii începând cu jumătatea lunii martie şi până în prima săptămână din decembrie.

”Anul acesta vom recolta până pe 6 decem­brie. Estimăm că vom recolta minim 500.000 kg de specialităţi. În domeniul acesta nu vorbim de profit uriaş, fiecare kg/mp con­tează. Nu am atins capaci­ta­tea maximă, dar suntem în grafic, mult peste medie. Pentru anul viitor target-ul va creşte, expe­rienţa contează”, a mai spus antreprenoarea. Roşiile cultivate de Serele Super ajung în reţelele de maga­zine Lidl, Auchan, Profi, Carrefour, Mega-Image.

În cadrul serelor lucrează opt angajaţi (nu­mărul maxim admis pentru întreprinderi individuale), însă antreprenoarea are con­trac­te de colaborare cu aproximativ 20 de oameni pentru a acoperi necesarul de forţă de muncă.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments