Compania de construcţii ACI Cluj a realizat în primele nouă luni din acest an o cifră de afaceri de peste 114 mil. lei (24 mil. euro) şi estimează pentru întreg anul 2019 afaceri de 235 mil. lei (aproximativ 49,5 mil. euro) şi un profit net de peste 20 mil. lei (4,2 mil. euro), pe baza contractelor în derulare, scrie Ziarul Financiar.
Compania clujeană a finalizat în acest an vânzarea întregului ansamblu ACI Residence Cluj de 172 de apartamente, o investiţie proprie de aproximativ 11,8 mil. euro, proiectul stadionului municipal din Târgu-Jiu, o investiţie de 90 mil. lei (peste 19 mil. euro), susţinută de Guvernul României prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), dar şi reamenajarea unui spaţiu de 22.000 mp din centrul comercial Vivo! Cluj, deţinut de compania austriacă Immofinanz, un proiect de 40 mil. lei (aproximativ 8,5 mil. euro).
”În primele 9 luni ale acestui an piaţa construcţiilor a avut de suferit de pe urma instabilităţii politice din România, a subfinanţării lucrărilor publice, suprapuse cu acutizarea crizei forţei de muncă. Creşterea salariilor prin OUG 114, o ordonanţă benefică pentru industria construcţiilor, s-a implementat cu dificultate, pentru că o mare parte dintre societăţile de construcţii au avut probleme cu beneficiarii, care au întârziat să accepte modificarea contractelor aflate în derulare. Considerăm că piaţa construcţiilor este în criză, dar credem că 2020 poate să fie un an mai bun, depinzând în mare măsură de o liniştire a vieţii politice”, a declarat Ioan Aşchilean, preşedintele consiliului de administraţie al ACI Cluj, citat de ZF.
Un aspect important pentru ACI în 2018 a fost redeschiderea unei linii de bussines în companie, respectiv activitatea de montaj conducte pentru transportul şi distribuţia gazului metan. Astfel, una dintre cele mai importante lucrări de construcţii derulate în prezent de ACI este gazoductul Ungheni-Chişinău, Faza a II-a, finanţat cu 38 mil. euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI).
În luna ianuarie a acestui an, administratorul societăţii Vestmoldtransgaz SRL a semnat contractul de achiziţie lucrări cu asocierea formată din ACI Cluj SA, Imsat Service SA şi Abcony Serv SRL, marcând astfel etapa de începere a lucrărilor pentru obiectivul investiţional referitor la construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău şi implementarea unor măsuri pentru operarea, exploatarea şi întreţinerea conductei de transport gaze naturale Iaşi-Ungheni-Chişinău.
În afară de acest proiect, compania ACI derulează în prezent lucrări de reabilitare a Spitalului Militar de urgenţă din Cluj, creşterea eficienţei energetice a Spitalului clinic municipal din Cluj-Napoca, dar şi lucrări la stadionul naţional de rugbi ”Arcul de Triumf” din Bucureşti. Compania a ajuns în prezent la peste 300 de angajaţi, cei mai mulţi fiind calificaţi, în creştere cu 7% faţă de finalul anului 2018.
Sediul central al companiei ACI şi baza de producţie (fabrica de prefabricate din beton, atelierele de confecţii metalice şi de tâmplărie, atelierul mecanic, staţiile de betoane, depozitele de agregate şi laboratorul de încercări în construcţii) se află în Cluj-Napoca. În localitatea Baţa, din judeţul Bistriţa-Năsăud, compania deţine o staţie de sortare şi o balastieră, de unde se asigură întreaga cantitate de agregate necesară producţiei de betoane. ACI deţine la Cluj-Napoca şi o fabrică de confecţii metalice, o investiţie de 3,4 mil. euro finalizată în 2014 şi finanţată din fonduri europene.
”Actuala situaţie politică introduce riscuri pe care nu le putem lua în calcul din punct de vedere managerial, dereglând astfel mecanismele de funcţionare ale pieţei construcţiilor din România. Pentru ACI, anul 2020 se anunţă ca un an cu provocări specifice anilor electorali, în care fondurile de la bugetul de stat şi bugetele locale sunt direcţionate preponderent cu scop social şi mai puţin spre investiţii, iar investitorii privaţi aşteaptă să vadă direcţia politică pe care o va lua România”, a mai spus Ioan Aşchilean.
Compania ACI Cluj s-a desprins din fostul Trust de Construcţii Industriale în anul 1991. În prezent, membrii Consiliului de Administraţie ACI Cluj sunt Ioan Aşchilean, care este şi preşedintele consiliului, Dorin Aşchilean, Horia Ciorcilă (unul dintre fondatorii Băncii Transilvania), Dorel Goia (acţionar şi la Teraplast) şi Gicu Agenor Gânscă (care este acţionar la mai multe firme de construcţii din Transilvania). Pentru ACI Cluj anul 2018 a fost unul marcat de câteva evenimente importante, printre care şi numirea unei noi echipe executive, condusă de Cristian Chindea, după o activitate de peste 14 ani a echipei executive condusă de Dorin Aşchilean.