Producătorul de acumulatori auto Rombat din Bistriţa, controlat de grupul sud-african Metair, a investit 12 mil. euro într-o linie tehnologică de fabricare a celulelor li-ion, cu o capacitate anuală de 1.000.000 de unităţi. Fabrica este amplasată în Bucureşti, are două niveluri şi ocupă o suprafaţă de 5.000 mp.
”Rombat va continua să producă baterii plumb acid, dar investeşte şi în baterii li-ion (…). Sperăm ca la începutul lunii februarie 2020, fabrica din Bucureşti să funcţioneze şi în felul acesta să facem pasul în fabricaţia de baterii li-ion. Acesta va fi doar începutul”, a declarat Ioan Repede, directorul general al Rombat, într-un articol publicat în revista semestrială a companiei. Rombat a vândut anul trecut 2.350.000 de baterii, dintre care peste 1.500.000 de unităţi au fost comercializate la export.
”Toate prognozele din industria auto indică o trecere abruptă spre automobilul electric. Totuşi, în anul 2018, cota de piaţă a automobilelor electrice (EV) a fost în jur de 2%. Se prevede că în anul 2030 cota de piaţă a EV noi va fi de 50%. Bineînţeles, şi în 2030 majoritatea parcului auto va fi alcătuit tot din automobile clasice, având în vedere livrările pe piaţă din anii precedenţi. Privind la aceste evoluţii, bateriile plumb-acid au încă piaţă pe următorii 20 ani. Dar, în acelaşi timp, noile baterii li-ion, care echipează EV, încep a fi cerute tot mai mult de piaţa auto, având în vedere multitudinea de proiecte EV lansate de toate marile firme auto”, a mai spus Ioan Repede.
Compania este acreditată ca furnizor regional în panelul Renault şi este furnizor unic pentru Dacia din anul 1996, furnizor pentru PSA Peugeot Slovacia din anul 2008, iar din 2011 pentru fabrica Renault Nissan din Sankt Petersburg, Rusia. Reţeaua de service a companiei cuprinde peste 100 de reprezentanţe în toată ţara, iar zonele de distribuţie includ ţări precum Franţa, Italia, Germania, Portugalia, Belgia, Bulgaria, Republica Moldova, Grecia, Croaţia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Finlanda, dar şi SUA, conform informaţiilor existente pe site-ul companiei. Începând din 2018, produsele Rombat sunt prezente pentru prima dată şi pe piaţa din SUA, în cadrul unui proiect de mare volum.
Rombat a realizat în 2018 o cifră de afaceri de 415,8 mil. lei (89,4 mil. euro), mai mult cu aproximativ 8% faţă de anul anterior, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania a avut anul trecut un profit net de 26,6 mil. lei (5,7 mil. euro), în creştere cu 25% faţă de anul precedent, şi un număr mediu 727 de angajaţi, potrivit datelor pubice.
Rombat a preluat anul trecut an 35% din acţiunile companiei Prime Motors Industry SRL Bucureşti, producător de baterii Li-Ion şi vehicule electrice. Producătorul din Bistriţa în colaborare cu compania Prime Motors Industry din Bucureşti, specializată în producţia de baterii Lithium-Ion, au dezvoltat anul trecut versiunea electrică a Daciei Logan, fiind unul dintre primii paşi pe care Rombat l-a făcut în domeniul bateriilor pentru vehicule electrice şi stocarea energiei. Printre proiectele dezvoltate de fabrica din Bistriţa se numără şi cele pentru bateriile Start/Stop (sistemul opreşte motorul atunci când maşina staţionează şi îl porneşte automat când şoferul ridică piciorul de pe ambreiaj sau de pe frână, la modelele cu transmisie automată). Principalele investiţii realizate de companie anul trecut au prevăzut modernizarea a 3 linii de asamblare existente, dar şi achiziţionarea unei noi linii de asamblare baterii.
Acţionarul majoritar al Rombat este compania olandeză Metair International Holdings Cooperatief U.A., parte a grupului sud-african Metair Investment Limited, care controlează 99,4% din acţiunile firmei bistriţene. Tranzacţia, care a avut loc în 2012, s-a ridicat la aproape 43 mil. euro, fiind una dintre ele mai mari înregistrate vreodată în sectorul automotive din România. Printre clienţii Metair se află Daimler Chrysler, General Motors, Nissan, Toyota, Volkswagen, BMW, MAN, Renault, Dacia etc. Metair este una dintre puţinele companii producătoare de baterii cu tehnologia Start/Stop.
Sursa Foto: Facebook Rombat