Persoanele cu idei de business inovatoare şi antreprenorii români pot aplica pentru finanţare în cadrul programului de cercetare şi inovare Horizon 2020 derulat de Uniunea Europeană, arată informaţiile transmise de reprezentanţii programului.
Programul Horizon dispune de un buget de finanţare de 80 de miliarde de euro pe durata a 7 ani (2014-2020) – pe lângă investiţiile private şi investiţiile publice naţionale pe care această finanţare le va atrage, potrivit informaţiilor.
”Graţie finanţărilor oferite de UE pentru cercetare în cadrul programelorcadru anterioare, oameni de ştiinţă şi reprezentanţi ai industriilor din Europa şi din întreaga lume şi-au unit eforturile pentru a găsi soluţii la o gamă vastă de provocări. Inovaţiile lor au contribuit la îmbunătăţirea nivelului de viaţă, protecţia mediului şi sporirea durabilităţii şi competitivităţii industriei europene. Orizont 2020 este deschis participării cercetătorilor din întreaga lume. Experienţa lor a fost esenţială pentru dezvoltarea acestui program de pionierat – Comisia a colectat feedbackul primit şi a ţinut seama de recomandările statelor membre şi ale Parlamentului European, precum şi de învăţămintele trase din programele anterioare. Mesajul a fost clar – Orizont 2020 trebuie să fie mai simplu pentru utilizatori”, susţin reprezentanţii proiectului.
Aceştia spun că acţiunile de formare şi dezvoltare a carierei de antreprenor contribuie la evoluţia unor cercetători renumiţi. Astfel, în cadrul programului se oferă sprijin cercetătorilor şi antrprenorilor tineri sar şi celor cu experienţă pentru a-şi consolida cariera şi competenţele prin formare sau perioade de stagii în alte ţări sau în sectorul privat. Astfel, aceştia acumulează noi cunoştinţe şi experienţe care le permit să-şi dezvolte deplin potenţialul, conform sursei citate.
”Deoarece echipamentele de cercetare pot fi extrem de complexe şi costisitoare, astfel încât o singură echipă de cercetători – sau chiar o singură ţară – nu îşi permite să le achiziţioneze, să le construiască sau să le opereze de una singură, în cadrul programului se atrbuie antreprenorilor activi în acest segment suma totală de 2,48 miliarde de euro. Acestea pot costa milioane de euro şi necesită competenţele experţilor de vază din întreaga lume. Finanţarea UE ajută la gruparea resurselor pentru astfel de proiecte de mare amploare, oferind cercetătorilor din Europa acces la o infrastructură ultramodernă de ultimă generaţie pentru a face posibile acţiunile de cercetare noi şi fascinante”, arată informaţiile transmise de reprezentanţii proiectului Horizon 2020.