Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca, al doilea cel mai mare din ţară, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, şi-a propus să ajungă până în 2035 la 7 milioane de pasageri, de 2,5 ori mai mult faţă de 2018, când aeroportul a fost tranzitat de 2,78 milioane de oameni.
În 2018, aeroportul din Cluj s-a clasat pe locul doi în topul celor mai mari aeroporturi din ţară, prima poziţiei fiind ocupată de aeroportul Henri-Coadă (Otopeni), care a fost tranzitat anul trecut de peste 13 milioane de oameni, arată datele de la Asociaţia Aeroporturilor din România (AAR).
”Planurile de dezvoltare ale aeroportului sunt de a atinge 7 milioane pasageri în 2035”, a declarat David Ciceo, director general al Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” Cluj, cu ocazia conferinţei Smart Airports, care are loc la München în perioada 7-10 octombrie.
În Europa, există peste 140 de aeroporturi cu trafic mai mic de 5 milioane pasageri, dintre care 79 cu trafic între 1 milion şi 5 milioane pasageri. Cele mai mari trei aeroporturi din ţară, Henri Coandă (Otopeni), Avram Iancu din Cluj-Napoca şi Traian Vuia din Timişoara, au avut anul trecut un trafic total de 18 milioane de pasageri, adică au generat circa 83% din numărul total de pasageri de pe toate aeroporturile din ţară.
În topul aeroporturilor din provincie, Clujul, Timişoara şi Iaşiul sunt urmate de Sibiu şi Craiova. Asociaţia Aeroporturilor din România (AAR), care reuneşte în prezent 24 de membri, printre care 17 aeroporturi şi firme din domeniul aeroportuar, a anunţat c în primul semestru din acest an aeroporturile din ţară au fost tranzitate de peste 10,7 milioane de pasageri, cu 8% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Estimările AAR arată că în următorii 15 ani traficul de pasageri în România se va dubla.