Taparo, unul dintre cei mai mari producători de mobilă din România, cu sediul în localitatea Borcuţ de lângă Târgu-Lăpuş, judeţul Maramureş, are disponibile în prezent peste 100 de locuri de muncă, în principal pentru tapiţeri (30), muncitori necalificaţi în asamblarea şi montarea pieselor de mobilier (28), tâmplari universali (10), dar şi pentru manipulanţi mărfuri, electriceni, confecţioneri sau controlori calitate, potrivit Agenţiei Judeţene Pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Maramureş.
Compania a avut în medie anul trecut 1.086 de angajaţi, cu circa 140 mai puţini decât în anul precedent, potrivit datelor publice. Taparo a finalizat anul 2018 cu o cifră de afaceri de 316 mil. lei (68 mil. euro), în scădere cu 17% faţă de anul precedent, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Pe de altă parte, compania Taparo a avut în 2018 un profit mai mare cu 32% faţă de anul precedent, până la 15 milioane de lei (circa 3 mil. euro). Evoluţia vine în contextul în care anul 2018 a fost unul dificil pentru producătorii locali de mobilă în contextul creşterii costurilor de producţie, al lipsei de angajaţi şi al incertitudinilor de pe plan european, principala piaţă de desfacere pentru paturile, canapelele şi scaunele româneşti.
De altfel, Taparo exportă peste 90% din producţie, fiind unul dintre cei mai importanţi furnizori ai retailerului de mobilă suedez IKEA. În plus, Taparo s-a aflat în 2018 pe locul secund în topul celor mai mari exportatori de mobilă, după Aramis Invest, companie cu sediul tot în judeţul Maramureş.
Taparo produce în fabrica sa din Borcuţ, care se întinde pe o suprafaţă de 80.000 de metri pătraţi, canapele, dar şi mobilier pentru dormitoare, sufragerii şi grădini. Fabrica Taparo a fost construită în 2005 pe bazele unei filaturi de bumbac, care a funcţionat din 1973 până în 2004 şi iniţial producea doar canapele şi fotolii. De-a lungul timpului, producătorul a mai adăugat liniei de fabricare şi articole tapisate pentru grădină, dar şi o linie dedicată cadrelor din lemn.
Grupul Taparo mai include companiile Eurocomfil Invest (Târgu-Lăpuş) şi 4Brands (Baia Mare). În fabricile Taparo şi Eurocomfil Invest, familia Filip produce canapele, scaune, paturi şi fotolii, iar în fabrica 4Brands saltele şi perne. Eurocomfil Invest a avut în 2018 o cifră de afaceri de 41,3 milioane de lei, mai mică cu aproape 8% faţă de anul precedent, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Pe de altă parte, compania 4Brands a avut anul trecut afaceri în creştere cu 10% faţă de anul anterior, până la 48,6 milioane de lei.
Sursa Foto: Facebook Taparo