10.7 C
Cluj-Napoca
duminică, iunie 16, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALContrast la depozitele bancare: Banca Transilvania plăteşte dobândă de 3,5% la 12...

Contrast la depozitele bancare: Banca Transilvania plăteşte dobândă de 3,5% la 12 luni, pe când la BCR dobândă este de doar 1,05%

Dobânzile la depozitele la termen în lei pentru popu­laţie pe perioade de 6 sau 12 luni oferite la ghişeu de cele mai mari 10 bănci din România variază între 0,35% şi 3,6%, potrivit datelor agregate de Ziarul Financiar în baza informaţiilor de pe site-urile instituţiilor de credit.

Dacă în cazul scadenţei de 6 luni cea mai mică dobândă remunerată de băncile mari la depozitele în lei este de 0,35%, iar cea mai mare ajunge la 3,2%, pentru scadenţa de 12 luni dobânda oferită la depozitele în lei de băncile mari este cuprinsă între 0,5% şi 3,6%.

Dobânzile remunerate pentru eco­no­miile deponenţilor sunt bazate pe ofertele băncilor la ghişeu pentru de­pozite de circa 20.000 de lei, la termen, pentru persoane fizice – fără a lua în calcul ofertele promoţionale, oferite în cazul îndeplinirii anumitor condiţii, sau prin accesarea canalelor online.

În prezent, ecartul dintre dobânda medie oferită de băncile din România la depozitele la termen în lei şi dobânda media la creditele personale în lei rămâne încă ridicat în piaţa bancară din România, deşi datele BNR arată că acesta a scăzut în august la cel mai redus nivel din ianuarie 2018, de 6,46%.

Aceste proporţii se vor păstra în linii mari şi în perspectivă, cred analiştii din piaţă, în contextul în care sistemul bancar românesc nu reuşeşte să cre­diteze în măsura în care atrage depozite, ceea ce generează un exces de lichi­di­tăţi. Potrivit datelor BNR la jumătatea anu­lui 2019 raportul dintre creditele acordate şi depozitele atrase de la clienţi era de 74,69%, ceea ce înseamnă că la fiecare 100 de lei atraşi de bănci ca depozite reuşesc să crediteze mai departe doar circa 75 de lei.

În urma analizei Ziarului Financiar cu privire la dobân­zile oferite la depozitele la ter­men în lei, la ghişeu, cu plata la scadenţă, pentru 6 luni şi 12 luni, reiese că Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după active, oferă 1,75% la depozitele pe 6 luni şi 3,5% la depozitele pe 12 luni.

BCR, a doua cea mai mare bancă din România, practică unele dintre cele mai mici dobânzi pe formatul analizat, cu doar 0,75% la depozitele pe 6 luni şi 1,05% pe 12 luni. În acelaşi timp, potrivit informa­ţi­ilor actualizate de pe site-ul BRD-SocGen, a treia bancă după active prac­tică cele mai mici dobânzi la depozitele în lei la 6 şi la 12 luni, respectiv de 0,35% şi 0,5%.

Subsidiara locală a italienilor de la UniCredit Bank vine cu dobânzi de 0,7% pe 6 luni şi 0,85% pe 12 luni, în timp ce Raiffeisen Bank oferă dobânzi de 1,5% pe 6 luni şi 2,25% pe 12 luni.

Sucursala din România a olande­zi­lor de la ING nu publică pe site-ul lor ofer­ta pentru depozitele la 6 luni, însă pentru cele la 12 luni oferă o do­bândă de 1,7%, în timp ce singura bancă a statului român din top zece, CEC Bank, oferă 1,5% pentru depo­zite­le în lei pe 6 luni şi 2% pentru 12 luni.

Alpha Bank practică o dobândă de 1,3% pentru depozitele în lei la 6 luni, la ghişeu, pentru populaţie, şi de 2,8% pen­tru cele la 12 luni, în timp ce OTP Bank îşi remunerează deponenţi cu 1,5% pentru economiile păstrate timp de 6 luni şi 2% pentru depozitele la 12 luni.

Cele mai mari dobânzi la depozite din piaţă sunt oferite la ghişeu de Garanti Bank, unde dobânda la depozi­te­le în lei pe 6 luni cu plata la sca­den­ţă este de 3,2%, iar la 12 luni de 3,6%.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments