Robert Tulkos, un tânăr din Oradea, a înfiinţat în urmă cu patru ani o plantaţie de 500 de metri pătraţi cu zmeură certificată bio, iar până în prezent şi-a dublat suprafaţa şi planurile de extindere continuă. Totodată, el îşi propune să creeze şi o cultură de afin, scrie Ziarul Financiar.
”Ideea mi-a venit acum cinci ani, având o cunoştinţă care deja deţinea o cultură tradiţională de zmeură. Totul a pornit ca un hobby, mi se părea interesant să înfiinţez o cultură de zmeură bio, m-am documentat despre asta şi apoi mi-am dorit să fac o afacere. Am cumpărat o casă cu grădină din fonduri proprii şi anul următor am făcut plantaţia, tot din fonduri proprii”, spune Robert Tulkos, fondatorul brandului Zmeuro, citat de ZF.
Cultura se află în localitatea Vaida, situată la o distanţă de 25 de kilometri de Oradea. Producătorul are o afacere de tip PFA. Acesta spune că şi-a dorit să producă bio, pentru că şi-a dorit să aibă un stil de viaţă mai sănătos.
Tânărul spune că anul acesta a fost foarte dificil, deoarece producţia s-a înjumătăţit faţă de cea din 2017, din cauza condiţiilor climatice defavorabile. El explică că plantele au fost afectate de boli, iar fiind vorba de o cultură bio nu a putut intervenit cu tratament asupra acesteia.
”Anul trecut am avut o producţie de 1.300 de kilograme, iar anul acesta de 600-700 de kilograme. Deşi plantele sunt tinere şi în dezvoltate şi producţia ar fi trebuit să fie mai bună, vremea a afectat cultura. În 2019 valoarea vânzărilor abia va atinge 15.000 de lei din cauza producţiei foarte scăzute”, explică producătorul. Tânărul comercializează zmeura în pieţe, magazine agroalimentare, dar şi direct către clienţi. Preţul unui kilogram de zmeură porneste de la 18 lei.