Antreprenorii la început de drum care sunt în căutare de finanţare pentru a-şi pune în practică planurile de dezvoltare pot accesa mai multe programe de finanţare europene sau naţionale.
Astfel, unul dintre programele pe care le pot accesa antrepenorii români este Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, prin care pot obţine finanţări cuprinse între 25.000 de euro şi 200.000 de euro, potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţi. În cadrul programului, microîntreprinderile şi IMM-urile din regiunile de Nord-Est, Sud Est, Sud Vest, Vest sau Centru, iar sumele pot fi folosite pentru dezvoltarea, extinderea sau dezvoltarea liniilor de producţie, conform sursei citate.
De altfel, persoanele interesate pot aplica în cadrul programului până pe data de 08.11.2019. Un alt program ce poate fi accesat de antreprenorii la început de drum este Horizon 2020, care este dedicat companiilor mici şi mijlocii cu potenţial de scalare şi persoanelor cu idei de business inovatoare, prezintă organizatorii.
Programul oferă finanţare persoanelor cu idei de business pentru dezvoltarea unor studii de fezabilitate, granturi pentru dezvoltarea prototipurilor în vederea validării ideilor de business, în timp ce pentru etapa principală de se oferă finanţare pentru înfiinţarea companiei, potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţi.
Se pot acorda finanţări între 500.000 de euro şi 2,5 milioane de euro. De altfel, programul include şi componente de equity, coaching şi acces la consultanţă de business. Lista este completată de programul Pitch Day 2019, care se află la cea de-a treia ediţie anul acesta, şi care la ediţia de anul trecut a adunat în semifinală peste 50 de startup-uri, arată datele furnizate de reprezentanţi.
Programul va fi organizat în perioada septembrie-noiembrie 2019, potrivit sursei citate. În plus, reprezentanţii sunt în căutare de companii mici cu o vechime pe piaţă între 1 şi 3 ani de activitate. În cadrul programului Pitch Day 2019 antreprenorii pot primi finanţări în valoare de 120.000 de euro, conform informaţiilor transmise de reprezentanţi.
Tabloul este completat de programul Ro-Cultura, care are ca scop susţinerea şi dezvoltarea startup-urilor active în domeniul cultural şi de divertisment, prezintă reprezentanţii programului. În plus, antreprenorii la început de drum pot accesa şi alte programe de finanţare, dar pot apela şi la autofinanţări sau pot atrage investiţii de la diferiţi investitori privaţi sau fonduri de investiţii.
De altfel, o altă formă de finanţare pentru companiile mici şi mijlocii poate fi reprezentată şi de creditele bancare sau de sesiunile de crowdfunding -multifinanţare-.