web analytics
Sunteți aici

IRUM Reghin a început să livreze tractoare în Africa de Sud şi Chile

Producătorul de utilaje agricole şi forestiere IRUM, controlat de familia Oltean din Reghin, a încheiat parteneriate cu companii din Africa de Sud, Spania, Slovacia şi Chile, pentru a putea livra tractoare în zonele respective, scrie Ziarul Financiar.

Astfel, în prezent produsele IRUM ajung la export pe pieţele din Franţa, Germania, Belgia şi Luxemburg, Slovenia, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Spania, Afica de Sud şi Chile. Ponderea exportului este de aproximativ 20% din cifra de afaceri a companiei, însă ambiţia producătorului de tractoare din Reghin este de a creşte până la 30% ponderea vânzărilor la export, potrivit unor informaţii furnizate anterior de antreprenorul Mircea Eugen Oltean.

”Avem deja o poziţie consolidată atât în piaţa internă, cât şi internaţională în ceea ce priveşte vânzările de utilaje agricole şi forestiere. În sectorul utilajelor forestiere am început parteneriate cu companii din Africa de Sud, Spania, Slovacia şi mai recent Chile, care vor reprezenta IRUM în zonele respective, la nivel de dealeri”, a spus Mircea Eugen Oltean, CEO al IRUM Reghin, citat de ZF.

Compania produce în fabrica din Reghin tractoare şi utilaje TAF (tractoare articulate forestiere), utilaje agricole, încărcătoare, transportoare, echipamente pentru întreţinerea drumurilor forestiere, însă fabrică şi piesele aferente acestora. Anul trecut, IRUM a finalizat execuţia şi omologarea de tip a noului tractor agricol românesc, denumit „TAGRO“, un proiect ce aparţine în totalitate companiei din Reghin. Dezvoltarea prototipurilor s-a făcut utilizând cele mai moderne metode de lucru existente în realizarea acestor tipuri de produse, investiţia totală ridicându-se la peste 4 mil. euro, potrivit unor informaţii furnizate anterior de companie.

Până la finele lui 2021 compania vrea să depăşească pragul de 500 de utilaje agricole de acest tip produse şi comercializate, potrivit unor informaţii anterioare. Noul tractor agricol românesc este rezultatul centrului de cercetare şi dezvoltare iFOR, o investiţie totală de 11,9 mil. lei (circa 2,7 mil. euro), cofinanţată parţial printr-un proiect european de 6,4 mil. lei, realizată de IRUM la Reghin.

Pe plan local, IRUM vinde prin intermediul punctelor proprii de vânzare şi distribuţie, însă compania colaborează şi cu firmele private din domeniul exploatărilor forestiere, fermieri, composesorate, asociaţii agricole, dar şi cu Romsilva. În urma investiţiilor făcute în anii trecuţi, IRUM şi-a mărit capacităţiile de producţie şi a reuşit să aducă îmbunătăţiri utilajelor fabricate, a adăugat noi produse în portofoliu (cel mai important fiind noul tractor agricol românesc TAGRO), au fost deschise noi puncte de lucru, iar echipele de vânzări şi service s-au dezvoltat foarte mult. IRUM şi-a bugetat pentru acest an investiţii de peste 6 mil. euro, axate în principal pe înlocuirea treptată a maşinilor-unelte conven­ţionale cu maşini-unelte cu comandă numerică, reutilarea laboratoarelor de încercări, dezvoltarea unor produse noi, construcţia de spaţii de producţie şi optimizarea proceselor.

”Am început demersurile pentru extinderea Centrului nostru de Cercetare şi Dezvoltare pentru utilaje agricole şi forestiere IFOR, printr-un birou local la Cluj-Napoca. La mijocul anului am sesizat că piaţa, atât în domeniul agricol, cât şi în cel forestier, nu a fost una extrem de dinamică, datorită unei serii de factori care influenţează mai multe sectoare”, a mai spus Oltean.

IRUM a raportat pentru 2018 un profit net de 16,3 mil. lei (3,5 mil. euro), în creştere cu 103% faţă de anul anterior, când compania a avut un câştig de peste 7,8 mil. lei (1,7 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. IRUM a încheiat anul 2018 cu afaceri totale de peste 121,2 mil. lei (26 mil. euro), mai mult cu 29,5% faţă de anul precedent, şi cu un număr mediu de 446 de angajaţi, conform datelor publice. Compania a ajuns în prezent la 571 de angajaţi şi estimează o creştere de aproximativ 15% a personalului în acest an.

Companiile IRUM şi Maviprod, controlate de familia Oltean din Reghin, au ajuns anul trecut la un business cumulat de 47,5 mil. euro, mai mult cu aproximativ 20% faţă de anul anterior. Pentru anul în curs se estimează o creştere de aproximativ 15% a afacerilor la nivel de grup, potrivit unor informaţii anterioare. Principalul acţionar al companiei IRUM este Maviprod din Reghin, cu o participaţie de 93,47%, restul acţiunilor fiind deţinute de persoane fizice. Compania Maviprod este deţinută integral de Violeta Oltean, soţia lui Mircea Eugen Oltean.

Articole similare

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW