29.7 C
Cluj-Napoca
joi, iulie 18, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALMinisterul Sănătăţii promite pentru Cluj un spitalul regional de urgenţă cu 849...

Ministerul Sănătăţii promite pentru Cluj un spitalul regional de urgenţă cu 849 de paturi şi 19 săli de operaţie, o investiţie de 543 milioane de euro

Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va avea 849 de paturi, dintre care 105 pentru îngrijiri critice, 19 săli de operaţie şi un heliport cu elicopter, a transmis Ministerul Sănătăţii, după ce Guvernul a aprobat HG privind indicatorii tehnico-economici.

Conform documentului, Spitalul Regional Cluj-Napoca va avea o suprafaţă desfăşurată de 151.891 metri pătraţi şi un număr total de 849 de paturi, din care 744 de paturi de spitalizare pentru îngrijiri acute, împărţite între specialităţile chirurgicale şi medicale incluse în cele şase centre. De asemenea, vor exista şi 105 paturi pentru îngrijiri critice în spital şi o secţie de arşi.

”Unitatea sanitară va deţine 19 săli de operaţie, iar valoarea investiţiei este de 2,568 mld. lei (543 mil. euro). În premieră, noul Spital Regional de Urgenţă va fi construit în jurul unui concept organizaţional de specialităţi medicale grupate în centre. Modelul de funcţionare se bazează pe compartimentele/centrele clinice care cuprind grupuri compatibile de pacienţi şi specialităţi medicale, reflectând necesitatea unei relaţii de lucru strânse în furnizarea asistenţei acute şi de urgenţă secundară şi terţiară”, arată Ministerul Sănătăţii în comunicatul citat.

Astfel, vor fi şase centre: Centrul pentru cap şi gât cuprinzând specialităţi de neurologie, neurochirurgie, oftalmologie, ORL, chirurgie maxilo-facială; Centrul toracic cuprinzând pneumologia, cardiologia, chirurgia toracică, chirurgia cardiovasculară; Centrul abdominal cuprinzând gastroenterologie, nefrologie, urologie, chirurgie generală; Centrul pentru articulaţii, coloană vertebrală şi traumă cuprinzând ortopedie & traumatologie, chirurgie plastică, arsuri, chirurgie vasculară; Centrul de medicină internă cuprinzând dermatologie, medicină internă, reumatologie, boli metabolice şi endocrinologie, imunologie, hematologie şi Centrul pentru mamă şi copil cuprinzând ginecologie, obstetrică, pediatrie şi chirurgie pediatrică, neonatologie.

Spitalul va fi construit pe şapte nivele, va avea 1.396 locuri de parcare, iar pe acoperişul clădirii va exista un heliport H-3, care va găzdui un elicopter, cu cerinţele sale operaţionale specifice. Noul spital are la baza conceptul de clădire verde, care presupune o construcţie nouă, sustenabilă, durabilă, non-toxică, cu un impact minim asupra mediului înconjurător, cu eficienţă energetică ridicată, consum de apă redus, confort interior sporit si emisii reduse de noxe. Când va fi gata, noul spital regional va înlocui în totalitate activitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca şi va absorbi unele servicii de urgenţă din alte spitale.

”Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va furniza servicii medicale comparabile cu cele mai bune modele europene contemporane, servicii integrate de înaltă calitate, sigure, multidisciplinare pentru pacienţi. Va fi dotat cu echipamente şi aparatura de cea mai înaltă performanţă. Acest nou model de spital va facilita accesul echitabil la servicii de calitate de prevenire, de diagnostic şi terapeutice şi va contribui la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din regiunea NV. Estimăm că, în luna octombrie, vom depune la Comisia Europeană cererea de finanţare pentru acest spital”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments