web analytics
Sunteți aici
Home > BUSINESS ÎN ARDEAL > Fabrica de prelucrare a lemnului Kastamonu din Reghin merge spre afaceri de 150 mil. euro

Fabrica de prelucrare a lemnului Kastamonu din Reghin merge spre afaceri de 150 mil. euro

Kastamonu România (fosta Prolemn), controlată de firma Kastamonu Entegre, estimează pentru 2019 o cifră de afaceri de peste 150 mil. euro, nivel apropiat de cel din anul trecut, scrie Ziarul Financiar.

Compania a realizat în 2018 o cifră de afaceri de 705,2 mil. lei (151,6 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. În primul semestru din acest an Kastamonu România a ajuns la afaceri de aproximativ 62 mil. euro, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când compania turcă a realizat o cifră de afaceri de peste 72 mil. euro.

”Diferenţa este generată de diminuarea exportului intragrup, în special datorită finalizării investiţiei în noua fabrică din Italia şi implicit realocării pieţelor vest-europene, dar şi situaţiei geopolitice din Turcia şi Orientul Mijlociu. Exportul generează peste 50% din cifra de afaceri, incluzând gama de produse de la Reghin, dar şi articole complementare produse la fabricile Kastamonu din grup, cu destinaţii pe toate continentele”, au spus oficialii companiei Kastamonu România, citaţi de ZF.

În fabrica Kastamonu din Reghin sunt produse plăci de tip HDF (plăci fibrolemnoase de înaltă densitate – n.red.), foi de uşi, PAL (plăci din aşchii de lemn) brut şi PAL melaminat, dar şi blaturi de bucătărie pentru reţelele de bricolaj, producătorii de mobilă, distribuitorii de materiale şi accesorii pentru industria mobilei. Kastamonu livrează produsele realizate la Reghin în ţări precum Ungaria, Italia, Serbia, Polonia, Turcia, Ucraina, Republica Moldova, Cehia, Croaţia, Slovenia, Slovacia, Algeria, Maroc, Guatemala, Egipt sau Franţa.

”Din prespectiva noastră, piaţa de profil a înregistrat o uşoară scădere, atât la nivel european, cât şi intern, pe fondul îngrijorărilor generate de instabilităţile politice şi financiare. Totodată, comportamentul consumatorului se schimbă, clienţii accesând din ce în ce mai mult platformele digitale de cumpărături în defavoarea reţelelor clasice, punând în dificultate multe segmente specifice. Considerăm că perioada de după vacanţa de vară va marca o revigorare a vânzărilor”, au mai spus oficialii Kastamonu România.

Compania a bugetat pentru acest an investiţii de aproximativ 500.000 euro pentru diverse lucrări interne, îmbunătăţiri şi upgrade la sistemele de siguranţă şi stingerea incendiilor, buget ce poate fi extins în funcţie de momentul obţinerii autorizaţiilor pentru fabrica de adeziv, potrivit reprezentanţilor companiei. Turcii au în plan de mai mult timp construirea la Reghin a unei fabrici de adezivi industriali, cu o capacitate de 100.000 de tone de formaldehidă şi 130.000 de tone de răşini ureice şi alte produse, care ar trebui să acopere nevoia de adezivi a companiei. Proiectele în astfel de capacităţi de producţie sunt sensibile şi de obicei nu se bucură de sprijinul autorităţilor locale. 

Compania a ajuns în prezent la 889 de angajaţi, având disponibile încă 20-25 de joburi, de la operatori utilaje si ingineri până la specialişti IT, marketing şi manager achiziţii. Kastamonu România face parte din Hayat Holding, cel mai mare jucător din Turcia din industria lemnului, care a intrat pe piaţa locală în 1998 prin preluarea a 98% din acţiunile Prolemn Reghin, care în aprilie 2012 a luat numele acţionarului său, Kastamonu.

Articole similare

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW