Producătorul suedez de sisteme de siguranţă auto Autoliv România, recrutează în prezent 200 de oameni pentru fabrica de la Braşov, potrivit informaţiilor de pe site-ul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Braşov.
Compania are disponibile 100 de joburi pentru muncitori necalificaţi, la asamblarea, montarea pieselor şi încă 100 de locuri de muncă pentru montatori subansambluri, potrivit AJOFM Braşov.
Autoliv deţine pe piaţa locală fabrici în Braşov, Prejmer, Lugoj, Sfântu Gheorghe, Reşiţa şi Oneşti, judeţul Băcău, cea din urmă fiind deschisă de suedezi în primul trimestru din 2017. Pe lângă unităţile de producţie a componentelor auto, compania mai deţine la nivel local centre de inginerie şi dezvoltare în Braşov, Iaşi şi Timişoara, dar şi un centru european de competenţe IT şi numeroase funcţii suport pentru subsidiarele Autoliv din România şi din Europa.
În luna septembrie a anului trecut, Autoliv a anunţat formarea unei noi divizii la Braşov, RBE (Romania Brasov Electronics), axată pe dezvoltarea sistemelor electronice de siguranţă din zona de Passive Safety. Schimbarea a avut loc după desprinderea oficială a entităţii Veoneer, reprezentată de fostele divizii Autoliv din Timişoara şi Iaşi.
În 2017, Autoliv a deschis un centru de inginerie la Iaşi, în clădirile United Business Center din ansamblul Palas, deţinut de omul de afaceri Iulian Dascălu. Inginerii Autoliv dezvoltă aici soluţii bazate pe cercetare multidisciplinară. Capabilităţile senzoriale ale vehiculelor trebuie încorporate, astfel încât acestea să ţină cont atât de contextul rutier, cât şi de starea şoferului atunci când răspund unor evenimente din trafic. Tot în 2017, suedezii au deschis o nouă unitate de producţie pe piaţa locală, în localitatea Oneşti, judeţul Bacău, aceasta fiind şi una dintre puţinele investiţii ale unui producător de componente auto în regiunea Moldovei. Autoliv produce în fabricile locale centuri de siguranţă, chingă pentru centurile de siguranţă, generatoare de gaz pentru airbag, module de airbag, dar şi airbaguri şi volane, în principal pentru pieţele externe, pentru clienţi precum BMW, Volkswagen, Renault sau Ford.
Compania a raportat pentru anul 2018 o cifră de afaceri de peste 4 mld. lei (860,5 mil. euro), mai mult cu 2% faţă de anul anterior, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Autoliv România a realizat anul trecut un profit net de aproximativ 160,3 mil. lei (34,5 mil. euro), în creştere cu aproximativ 42% faţă de anul precedent, având un număr mediu de 9.403 angajaţi, conform site-ului mfinanţe.ro.
Grupul auto suedez Autoliv a deschis prima fabrică din România, care produce centuri de siguranţă şi sisteme pentru airbaguri, în anul 1997 la Braşov, aceasta fiind urmată în anul 2007 de o nouă investiţie de 30 mil. euro în a doua unitate, în Lugoj. Ulterior, suedezii şi-au dezvoltat businessul de pe plan local prin achiziţionarea, în 2012, de la producătorul de pantaloni LRO, controlat de omul de afaceri Keresztes Zoltán, a unui teren de 37.000 mp în Sfântu Gheorghe. Valoarea investiţiei în fabrica de la Sfântu Gheorghe s-a ridicat la 15 mil. euro. La începutul anului 2017, compania a deschis o fabrică de volane în Oneşti, judeţul Bacău.
Autoliv, unul dintre cei mai mari producători de airbaguri şi centuri de siguranţă din lume, cu 67.000 de angajaţi la nivel global, realizează vânzări consolidate de peste 10 mld. dolari, potrivit informaţiilor de pe site-ul Autoliv. Compania produce sisteme de siguranţă auto pentru cei mai mari producători din industria automotive, având operaţiuni în 27 de ţări. Compania este listată la New York Stock Exchange (NYSE: ALV).