web analytics

Model de business: Fabrica de utilaje agricole şi forestiere IRUM din Reghin şi-a dublat profitul în 2018, la 3,5 mil. euro

Producătorul de utilaje agricole şi forestiere IRUM, controlat de familia Oltean din Reghin, a raportat pentru 2018 un profit net de 16,3 mil. lei (3,5 mil. euro), în creştere cu 103% faţă de anul anterior, când compania mureşană a avut un câştig de peste 7,8 mil. lei (1,7 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

IRUM a încheiat anul 2018 cu afaceri totale de peste 121,2 mil. lei (26 mil. euro), mai mult cu 29,5% faţă de anul precedent, şi cu un număr mediu de 446 de angajaţi, conform datelor publice. IRUM produce în fabrica din Reghin tractoare şi utilaje TAF (trac­toare articulate forestiere), utilaje agri­cole, încărcătoare, transportoare, echi­pamente pentru întreţinerea dru­mu­rilor forestiere, însă fabrică şi piesele aferente acestora.

În urma investiţiilor făcute în anii trecuţi, IRUM şi-a mărit capacităţile de producţie şi a reuşit să aducă îmbună­tăţiri utilajelor fabricate, a adăugat noi produse în portofoliu, au fost deschise noi puncte de lucru, iar echipele de vânzări şi service s-au dezvoltat foarte mult.

IRUM şi-a bugetat pentru acest an investiţii de peste 6 mil. euro, axate în principal pe înlocuirea treptată a maşinilor-unelte convenţionale cu maşini-unelte cu comandă numerică, reutilarea laboratoarelor de încercări, dezvoltarea unor produse noi, con­strucţia de spaţii de producţie şi optimi­zarea proceselor.

În 2018, IRUM a finalizat execuţia şi omologarea de tip a noului tractor agricol românesc, denumit ”TAGRO”, un proiect ce aparţine în totalitate companiei din Reghin. Dezvoltarea prototipurilor s-a făcut utilizând cele mai moderne metode de lucru existente în realizarea acestor tipuri de produse, in­vestiţia totală ridicându-se la peste 4 mil. euro.

Până la finele lui 2021 compania vrea să depă­şească pragul de 500 de utilaje agricole de acest tip produse şi comercializate, potrivit unor informaţii anterioare. Noul tractor agricol românesc este rezultatul centrului de cercetare şi dezvoltare iFOR, o investiţie totală de 11,9 mil. lei (circa 2,7 mil. euro), cofi­nan­ţată parţial printr-un proiect european de 6,4 mil. lei, realizată de IRUM la Reghin.

Pe plan local, IRUM vinde prin intermediul punctelor proprii de vânzare şi distribuţie, însă compania colaborează şi cu firmele private din domeniul exploatărilor forestiere, fer­mieri, composesorate, asociaţii agricole, dar şi cu Romsilva. Produsele IRUM ajung şi la export, principalele pieţe externe pentru companie fiind Franţa, Germania, Belgia şi Luxemburg, Slovenia, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Spania şi Chile.

Pentru anul în curs se estimează o creştere de aproximativ 15% a afacerilor la nivel de grup. Principalul acţionar al companiei IRUM este Maviprod din Reghin, cu o participaţie de 93,47%, restul acţiunilor fiind deţinute de persoane fizice. Compania Maviprod este deţinută integral de Violeta Oltean, soţia lui Mircea Eugen Oltean.

Articole similare

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW