Domeniul IT, activităţile de cercetare-dezvoltare şi domeniul construcţiilor sunt în prezent domeniile de activitate care au cele mai multe facilităţi fiscale pentru antreprenorii la început de drum, explică specialiştii EY România.
”Un domeniu de activitate bine cuonscut ca beneficiar de facilităţi fiscale este doeniul IT. Societăţile care desfăşoară activitatea de creare de programe pentru calculator beneficiază de scutirea de impozit pe veniturile din salarii şi cele asimilate salariilor, conform prevederilor fiscale. Desigur, scutirea se aplică cu respectarea anumitor condiţii”, spune Valentin Creţu, manager, International Tax Services EY România.
De asemenea, specialistul atrage atenţia asupra activităţilor de cercetare-dezvoltare unde există facilităţi de scutire a impozitului pe venit pentru salariaţi implicaţi în astfel de proiecte, precum şi alte facilităţi.
”Domeniile de activitate care necesită activităţi de cercetare-dezvoltare pot lua în calcul aplicarea acestei facilităţi de cercetare-dezvoltare care oferă posibilitatea companiilor de a aplica scutirea de impozit pe venit salariaţilor implicaţi în astfel de proiecte, precum şi o deducere suplimentară de 50% a cheltuilelilor eligibile cu desfăşurarea proiectelor în cadrul calculului de impozit pe profit”, explică Valentin Creţu.
Companiile din construcţii au primit un impuls în 2019 pentru a stimula forţa de muncă din sector, în urma plângerilor companiilor, astfel încât s-au acordat scutiri precum impozitul pe veniturile salariale dar şi alte scutiri.
”În domeniul construcţiilor au fost introduse recent facilităţi fiscale, cum ar fi scutirea de plată a impozitului pe veniturile salariale, precum şi anumite scutiri, respectiv reduceri ale contribuţiilor obligatorii. Aceste facilităţi fiscale pot fi aplicate numai în cazul îndeplinirii anumitor condiţii, şi anume: societăţile trebuie să desfăşoare activităţi încadrate în anumite coduri CAEN din domeniul construcţiilor, iar cifra de afaceri realizată în baza acestora trebuie să fie de cel puţin 80% din cifra de afaceri totală. În plus, veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor (realizate în baza contractelor individuale de muncă) trebuie să fie cuprinse între 3.000 şi 30.000 de lei”, a mai spus Valentin Creţu .