Un număr de 58 de viitori antreprenori români au semnat săptămâna trecută contracte de finanţare obţinute în cadrul proiectului Viitor Plus – reprezentând o linie de finanţare de 40.000 de euro pentru înfiinţarea unei afaceri.
Printre principalele afaceri finanţate în cadrul proiectului Viitor Plus – cofinanţat prin programul România Start Up Plus – se numără spălătorii auto, fabrici de producţie articole textile, ateliere de broderie computerizată, platforme e-learning, cluburi pentru copii sau parcuri de aventură.
”Proiectul Viitor Plus are ca scop sprijinirea dezvoltării antreprenoriatului şi a autoocupării în întreprinderi cu profil nonagricol înfiinţate în mediul urban”, conform informaţiilor de la Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), unul dintre partenerii acestui proiect.
Proiectul Viitor Plus este dezvoltat de doi parteneri: CNIPMMR şi Global Commercium Development, companie de consultanţă de origine spaniolă deţinută de antreprenorul Ciudad Real, prezentă pe piaţa locală din 2006. Iniţial, în proiect a mai fost implicată o companie spaniolă de consultanţă, Idel Innovacion Y Dessarrollo Local, aflată acum în insolvenţă.
Bugetul total al acestui proiect este de 14 milioane de lei şi îşi propune să finanţeze 58 de afaceri cu un ajutor financiar mediu de 146.000 de lei.
”Din cele 58 de firme înfiinţate, 23 sunt din judeţul Arad, 22 sunt din judeţul Timiş, 11 sunt din judeţul Caraş-Severin şi două sunt din judeţul Hunedoara. Toţi antreprenorii au creat minimum două locuri de muncă şi în total se vor crea 117 locuri de muncă”, au mai spus reprezentanţii CNIPMMR.
Majoritatea afacerilor au fost create de bărbaţi, mai exact 35, iar 23 au fost făcute de femei. Programul Start Up Plus se adresează tinerilor din oraşe (cu excepţia celor din Bucureşti şi Ilfov) care vor să îşi dezvolte o afacere, dar care trebuie să treacă prin ample programe de training înainte de a obţine banii.
Programul îşi propune să finanţeze 5.900 de IMM-uri şi să creeze peste 10.300 de locuri de muncă, potrivit reprezentanţilor Ministerului Fondurilor Europene. Acest program este finanţat din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul Social European, Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.