13.1 C
Cluj-Napoca
vineri, martie 29, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALFamilia Rusu din Timişoara a ajuns la afaceri de peste 52 mil....

Familia Rusu din Timişoara a ajuns la afaceri de peste 52 mil. euro cu grupul de firme din industria mobilei Rus-Savitar-Casa Rusu

Grupul de firme Rus-Savitar-Casa Rusu, cu activităţi în producţia şi retailul de mobilă, controlat de famila Rusu din Timişoara, a ra­portat pen­tru 2018 o cifră de afaceri to­tală de peste 243,9 mil. lei (52,5 mil. euro), în creştere cu aproximativ 9% faţă de anul anterior, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

La nivel de grup, anul trecut profitul cumulat net al celor două companii a fost de aproape 35,5 mil. lei (7,6 mil. euro), în creştere cu aproximativ 50% faţă de anul precedent, conform site-ului mfinanţe.ro. Grupul de companii din indus­tria mobilei a ajuns anul trecut la un număr mediu de 973 de angajaţi. 

Familia Rusu deţine pe piaţa locală trei fabrici, unde se produce mobilierul din PAL (plăci din aşchii de lemn) melaminat şi mobilierul tapiţat, precum şi o reţea de 23 de magazine proprii şi alte 12 în franciză. Circa 95% din mobilierul comercializat în reţeaua de magazine Casa Rusu se realizează în fabricile Rus-Savitar.

Producătorul şi retailerul de mobilă Rus-Savitar-Casa Rusu este prezent şi la export, unde face până la 15% din business, în mai multe ţări din Europa şi Asia. Familia Rusu a finalizat în 2017 o investiţie de 10 mil. euro în dublarea capacităţii de producţie a fabricilor Rus-Savitar, potrivit informaţiilor anterioare.

Familia Rusu a pus bazele firmei în 1994, iar timp de mai mulţi ani activitatea s-a concentrat pe importul şi distribuţia de mobilă. În 2000, conducerea afacerii a fost preluată de Cristian Rusu, iar în 2005 s-a realizat o primă investiţie într-o unitate de producţie de mobilă din PAL. Ulterior, în 2007, acţionarii au demarat proiectul pentru o a doua fabrică, finalizată în 2008, în urma unei investiţii de peste 11 mil. euro. Ulterior a fost făcut şi al treilea pariu pe producţie. În 2009, când piaţa a început să cadă, firma a decis să investească în reţeaua proprie de magazine.

Capacitate de producţie a fabricilor Rus-Savitar este de două milioane de metri pătraţi de PAL, din totalul de şase milioane de metri pătraţi disponibili la nivel naţional, aducând companiei o cotă de piaţă de 33%, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Casa Rusu. Capacitatea de producţie a fabricilor Rus-Savitar a ajuns la 30.000 de garnituri de mobilier din PAL/lună şi 5.000 seturi de mobilier tapiţat/lună.

Fabricile locale produc anual mobilă de peste 2,5 mld. euro, iar 85% din producţie merge la export. De altfel, industria mobilei este unul dintre sectoarele în care România are un puternic excedent comercial, cu exporturi de 2,16 mld. euro şi importuri de sub un miliard de euro. Livrările la export de paturi, canapele sau mese realizate pe plan local au ajuns la peste 2,2 miliarde de euro în primele zece luni din 2018 (ultimele date disponibile), arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments