Propunerea legislativă nr. 319/2019 pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională, depusă la senat în 27 iunie 2019, propune reintroduce coeficienţii de salarizare în legislaţie, conform documentului oficial.
Mai exact, se doreşte reintroducerea indicatorilor minimali de ierarhizare salarială a personalului din economia naţională. Această măsură va fi aplicată tuturor categoriilor de salariaţi, cu excepţia celor din construcţii, care utilizează coeficienţi aplicabili salariului minim.
În expunerea de motivă ataşastă proiectului de lege, iniţiatorii prezintă schimbările preconizate în urma adoptării acestui proiect de lege, astfel: Rolul statului, de garantare a unor forme de protecţie minimă a venitului/salariului şi motivare a muncii.
Lipsa cadrului legislative care să prevadă indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională, corespunzător nivelului de bază al pregătirii profesionale. Coeficienţi minimali de ierarhizare salarială vor fi aplicabili pentru toate categoriile de salariaţi încadraţi pe funcţii pentru care e obligatoriu un nivel de calificare şi vor urca până la 2,80 la studiile superioare.
„În vederea asigurării echilibrării sistemului de salarizare între sectorul bugetar şi mediul economic concurenţial, pentru sectoarele pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate, prin prezenta lege se stabilesc coeficienţi minimali de ierarhizare salarială”, conform propunereii legislative.