18.7 C
Cluj-Napoca
luni, mai 20, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALUniversitatea Tehnică din Cluj-Napoca lansează laboratorul de ''Internet of Things (IoT)''

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca lansează laboratorul de ”Internet of Things (IoT)”

Industria ”Internet of Things (IoT)” estimează că în următorii ani se vor produce peste 50 de miliarde de dispozitive, ceea ce reprezintă o creștere pe plan mondial a echipamentelor conectabile la internet de peste 35%, fapt pentru care majoritatea companiilor care dezvoltă tehnologie hardware/software au luat domeniul foarte în serios.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca intensifică colaborarea cu mediul economic prin lansarea Laboratorului Internet of Things în cadrul Departamentului de Automatică a Facultății de Automatică și Calculatoare, iar conceptul acestuia este unic în România.

Conceput ca un spațiu educațional, dar și un incubator de proiecte în domeniul IoT, laboratorul a fost dotat cu multiple platforme de dezvoltare pentru implementarea hardware a proiectelor prototip, dar și platforme industriale “IoT ready” pentru dezvoltarea și demonstrarea unor soluții, sau integrarea cu sistemele existente. Proiectele dezvoltate la nivel de produs vor fi testate în mediul real în cadrul unor companii naționale și internaționale interesate de domeniul IoT, prin intermediul acordurilor de colaborare încheiate de Universitatea Tehnică. Laboratorul a fost dezvoltat pentru activități didactice și de cercetare, pentru dezvoltarea de proiecte de diplomă și disertație, teze de doctorat, precum și pentru dezvoltarea de proiecte în colaborare cu alte universități, institute de cercetare și companii din mediul economic, locale, naționale sau internaționale.

De acest laborator vor beneficia, anual, peste 2000 de studenți, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice și cercetători. Investiția în acest laborator va permite studenților să testeze, să simuleze şi să pună în practică diferite tehnologii și sisteme specifice industriei conectate IoT, ajutându-i să se pregătească pentru o carieră în inginerie, în concordanță cu cerințele Industriei 4.0. Astfel, studenții vor avea oportunitatea să proiecteze și să configureze sisteme complete la nivelul actual de tehnologie.

Domeniul Internet of Things a fost abordat în activitatea de cercetare din Departamentul de Automatică încă de la apariția conceptului, însă activitățile extra-curriculare cu impact major în pregatirea studenților pentru a deveni viitori specialiști au fost desfășurate astfel:

  • Competiția științifică ”Internet of Things Student Challenge” – competiție anuală, ce a luat naștere în anul 2016, singura competiție de proiecte în domeniul IoT din România;
  • Conferințe științifice internaționale organizate anual (IEEE-AQTR, DDECS, Student Forum, …);
  • Cercul Științific Studențesc „Internet of Things”, începând cu anul 2017;
  • Workshop-uri IoT destinate studenților, organizate cu companii de profil și specialiști din domeniu;

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments