10.6 C
Cluj-Napoca
vineri, martie 28, 2025
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALProprietarii Cramei la Salina au ajuns la afaceri de 25.000 de euro...

Proprietarii Cramei la Salina au ajuns la afaceri de 25.000 de euro cu sucurile bio produse din merele de la Dragu, judeţul Sălaj

Compania Finas Consulting, care deţine livada de mere bio din localitatea Dragu, judeţul Sălaj, parte a grupului Crama La Sa­lina, a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 118.000 lei (aproximativ 25.000 de euro), în creştere cu 20% faţă de anul anterior.

Livada a dat anul trecut o producţie de 90 de tone de mere, din care 300 kilograme au fost vândute în supermarketurile Auchan şi Mega Image, iar din restul a fost produs suc bio. Sucul de mere ecologice ambalat bag in box este comercializat sub brandul MarrRevo­lution – Bio mărul de Transilvania. Compania Finas Consulting face parte din grupul Crama La Salina, care a realizat în 2018 afaceri totale de peste 9 mil. lei (aproxi­mativ 2 mil. euro). Pentru 2019, oficialii Cramei La Salina au bugetat o creştere cu 20% a cifrei de afaceri la nivel de grup, scrie Ziarul Financiar.

”Anul trecut am finalizat replantarea a 7 hectare de meri printr-un proiect european de 150.000 de euro şi am reuşit un lucru excepţional, să îmbuteliem suc la sticlă pentru piaţa premium şi HoReCa, plus o cantitate de peste 10.000 de litri la bag in box. Producţiile mari vor apărea în 2020, când vor intra pe rod cele 7 hectare plantate cu meri. În acel moment, compania va ajunge la 16 hectare de meri şi o producţie de 1.000 de tone, în condiţii normale”, a declarat pentru ZF Transilvania Claudiu Sugar, unul dintre fondatorii proiectului Crama La Salina.

Finas a concesionat în 2009 o livadă ve­che din judeţul Sălaj, în satul Dragu, la aproxi­mativ 140 km distanţă de graniţa cu Ungaria. În acelaşi an, livada a primit certifi­carea ecologică şi a intrat într-o perioadă de reconversie care a durat trei ani, până în 2012. În urma investiţiilor efectuate în pe­rioada 2009-2012, Finas a înfiinţat o plantaţie de mere cu următoarele soiuri: Remo, Re­linda, Florina, Rebella şi Rubinola. Răsa­du­rile au fost achiziţionate din Ungaria şi Ger­ma­nia, în această regiune existând po­si­bilitatea de a colecta cantităţi mari de fructe şi legume pentru export, potrivit site-ului companiei.

Pe lângă livada cu mere, grupul Crama La Salina include o podgorie care se întinde pe 70 de hectare, o cramă, o pen­siu­ne şi restaurantul Sarea-n Bucate (13 camere, 39 de locuri de cazare), toate situate lângă salina din Turda.

Din 70 de hectare, peste 41 de hectare sunt efectiv plantate, în Dealurile Durgăului, situate vizavi de Salina Turda, cel mai vizitat obiectiv turistic din România, cu aproximativ 700.000 de vizitatori în 2018. Crama La Salina produce în jur de 250.000 de sticle de vin pe an şi are momentan vinuri listate în aproximativ 700 de restaurante, preţurile fiind de 6-8 euro sticla pentru HoReCa şi 3-4 euro pentru retail (preţ de vânzare de la cramă). Compania vinde şi la export, în Anglia şi Polonia, intenţionând să se extindă pe pieţele din SUA, Canada, dar şi în Asia, pentru a putea creşte la 25% ponderea exportului în cifra de afaceri.

Crama La Salina are în prezent în derulare 3 proiecte de promovare a produselor proprii şi un proiect de modernizare a cramei, de 1,4 mil. lei, însă compania pregăteşte un nou proiect pe fonduri europene, pentru un depozit de mere şi achiziţionarea de utilaje.

Investiţia în proiectul Crama la Salina a ajuns în 2018 la peste 6,5 mil. euro (5 mil. euro podgoria şi crama La Salina, 1 mil. euro Livada Dragu (mere şi sucuri Bio) şi 500.000 de euro pensiunea şi restaurantul Sarea-n Bucate), din care 1,2 mil. euro au fost fonduri europene şi 1 mil. euro credite bancare şi leasinguri.

După intrarea pe rod a tuturor sufrafeţelor cultivate, când ambele plantaţii, de vin şi de mere, vor ajunge la maturitate, compania estimează o creştere a afacerilor la peste 25 mil. lei, în condiţii normale de bussines şi clima, atât pe partea de producţie cât şi cea de turism. Fondatorii proiectului Crama La Salina nu şi-au pus problema de a vinde afacerea pe moment, însă nu exclud varianta de a aduce un partener interesat de piaţa vinului, care vrea sa participe în continuare la dezvoltarea acestui proiect.

Lucrările la proiectul Crama La Salina au fost demarate în anul 2011, prin efectuarea unor studii şi pregătirea solului, urmând ca în 2012 să aibă loc plantarea viţelor de vie aduse de la două pepiniere din Franţa. În 2013 s-a instalat sistemul de susţinere şi a avut loc tăierea viei, iar în 2014 au fost plantate nouă hectare cu vie aduse din Austria şi a fost adunată prima recoltă.

Tot în 2014, a fost deschis restaurantul ”Sarea-n Bucate”, iar în 2015 a fost inaugurată pensiunea Sarea-n Bucate, crama ”La Salina” şi a fost lansat centrul de echitaţie ”Salina Equines”. Businessul Crama La Salina a fost fondat de Simion Mureşan, unul dintre cei mai puternici antreprenori români din domeniul energiei, cu businessul Electrogrup, şi Claudiu Sugar, cu afaceri în imobiliare şi energie.

Sursa Foto: Facebook Livada Dragu

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments