Untold, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din Europa, care își va deschide porțile pentru o nouă ediție în perioada 1-4 august 2019 la Cluj-Napoca, a atins un buget de aproape 18 milioane de euro, având 70.000 de abonamente (un abonament pe patru zile costă 159 euro) vândute şi o cerere în creştere datorită anunţului privind prezenţa artistului Robbie Williams, a spus Eduard Chereji, director de marketing şi comunicare Untold, citat de Ziarul Financiar.
”Noi încercăm să păstrăm un echilibru între ceea ce îşi doreşte publicul din România sau străinii care vin la festival şi posibilităţile financiare pe care le avem. Bugetul festivalului se apropie, la ora actuală, de 18 milioane de euro şi costurile pe care le avem sunt similare cu costurile fiecărui festival din străinătate. Am vândut deja aproape 70.000 de abonamente şi cererea este şi mai mare de o săptămână de când l-am anunţat în line-up şi pe Robbie Williams. Negocierile cu artiştii de nivelul lui durează foarte mult. În primul rând a trebuit să îl convingem că, deşi ajunge în estul Europei unde este cumva capăt de drum pentru orice artist, există un public care îl iubeşte”, a spus Eduard Chereji, citat de ZF.
În 2018 Festivalul Untold a avut un trafic general de 350.000 de oameni în 4 zile, iar 100.000 de persoane au fost pentru prima data la festival. Astfel, pentru 2019 numărul participanţilor ar putea ajunge la aproximativ 370.000.
”Anul trecut am avut un trafic general de 350.000 de oameni în patru zile, per total. Au fost aproximativ 100.000 de indivizi unici în festival. Această cifră se împarte în abonamente şi apoi în bilete. Anul acesta vom ajunge undeva la 370.000 de participanţi. Dacă este să vorbim despre impactul financiar, care a fost unul major de la prima ediţie şi creşte de la o ediţie la alta, la prima ediţie ajunseserăm să atragem în comunitate undeva la 18 milioane de euro şi acum am depăşit cu mult pragul de 40-45 milioane de euro bani care rămân în comunitate. Prima ediţie a fost subvenţionată de Primăria Cluj-Napoca cu 400.000 de euro, 8% din bugetul festivalului din acel an, iar anul acesta o să avem undeva la 40.000 de turişti străini în cele patru zile,“ a spus Eduard Chereji.
În comparaţie cu costurile, care sunt similare unui festival din străinătate, veniturile sunt sub cele pe care le poate înregistra un festival din străinătate pentru că vânzarea unui abonament în România trebuie să ţină cont de puterea de achiziţie a românilor.
”Dacă e să facem o comparaţie, la noi preţul mediu al unui abonament abia la a cincea ediţie a ajuns să depăşească 100 de euro pentru patru zile de festival în care vii şi vezi peste 200 de artişti. În străinătate, pentru un festival similar, preţul abonamentului mediu depăşeşte şi 400 de euro”, a spus Eduard Chereji.