19.7 C
Cluj-Napoca
vineri, mai 24, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALAnaliză Dunwell: Cluj-Napoca a devenit oraşul cu cele mai scumpe terenuri din...

Analiză Dunwell: Cluj-Napoca a devenit oraşul cu cele mai scumpe terenuri din România

Cluj-Napoca a devenit oraşul cu cele mai scumpe terenuri pentru dezvoltări industriale din România, preţurile iind şi de aproape două ori mai mari decât cele cerute pentru o locaţie din Bucureşti, arată o analiză a companiei de consultanţă imobiliară Dunwell, specializată în sectorul industrial.

”Preţurile terenurilor construibile/intravilane se situează la un nivel constant, dar cu mici excepţii – este vorba despre terenurile situate în zone de maxim interes pentru dezvoltări de tip office, retail sau rezidenţial din Bucureşti, Cluj, Timişoara sau Iaşi, care au avut preţuri cu circa 10-15% mai mari decât media. Un teren bine amplasat şi care dispune de un PUZ (Plan Urbanistic Zonal) aprobat este mai atractiv şi, în consecinţă, mai scump. În ceea ce priveşte segmentul Industrial/Logistic, cele mai ridicate preţuri s-au înregistrat în Cluj-Napoca, Bucureşti zona de Nord – Est (noua intrare în Bucureşti din zona Stefăneştii de Jos), Bucureşti zona de Est şi Bucureşti zona de Vest”, a declarat Laurenţiu Badea, managing partner Dunwell.

Preţurile solicitate în Cluj, pentru terenuri pretabile sectorului Logistic/Industrial, variază între 45 euro/mp şi pot ajunge, chiar depăşi, 65-75 euro/mp, mai arată datele Dunwell, valori ce pot stabili un record naţional în tranzacţionare.

”Clujul este un hub foarte important din punct de vedere logistic, iar poziţia georgrafică îl face foarte atractiv. Forţa de muncă foarte bine calificată este un alt avantaj, iar un element diferenţiator al Clujului este dat de relief, care limitează dezvoltarea unor noi zone şi, astfel, crearea unei potenţiale concurenţe. Din acest motiv, preţurile din zona Cluj sunt la un nivel foarte ridicat, iar dezvoltatorii de parcuri logistice analizează cu atenţie o investiţie aici, unde preţurile terenurilor depăşesc 40 euro/mp.  Acesta este şi motivul pentru care Floreşti, Apahida şi Jucu sunt printre cele mai atractive şi căutate zone din vecinătatea Clujului, iar faptul că deja dezvoltatori consacraţi, precum CTP sau WDP, au dezvoltat parcuri logistice aici, au ăcut ca interesul în aceste  zone să fie foarte ridicat”, a adăugat Laurenţiu Badea.

Potrivit datelor Dunwell, Cluj-Napoca, Bucureşti, Sibiu, Timişoara şi Craiova sunt oraşele cu cele mai ridicate preţuri când vine vorba de achiziţia unui teren ce vizează o viitoare dezvoltare industrială.

Preţurile terenurilor au evoluat constant, în special în zonele destinate unor proiecte Industriale/Logistice, însă orice investiţie în infrastructură sau dezvoltare logistică dintr-o anumită zonă, automat a adus corecţii pozitive acesteia, cât şi terenurilor învecinate. În Cluj-Napoca, zona Floreşti, preţurile terenurilor variază între 50-60 euro/mp, în Apahida – 60-70 euro/mp, în timp ce la Jucu, preţurile cerute variază între 35-40 euro/mp.

În Sibiu, preţurile terenurilor variază între 25-30 euro/mp, în timp ce în Timişoara şi Craiova terenurile se tranzacţionează la preţuri cuprinse între 20-25 euro/mp.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments