13.1 C
Cluj-Napoca
vineri, martie 29, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALProducătorul de baterii auto Rombat Bistriţa şi-a crescut afacerile cu 8%, la...

Producătorul de baterii auto Rombat Bistriţa şi-a crescut afacerile cu 8%, la peste 415 mil. lei

Producătorul de acumulatori auto Rombat din Bistriţa, controlat de grupul sud-african Metair, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 415,8 mil. lei (89,4 mil. euro), mai mult cu aproximativ 8% faţă de anul anterior, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

Compania a avut anul trecut un profit net de 26,6 mil. lei (5,7 mil. euro), în creştere cu 25% faţă de anul precedent, şi un număr mediu de 727 de angajaţi, potrivit datelor publice.

Compania Rombat este acreditată ca furnizor regional în panelul Renault şi este furnizor unic pentru Dacia din anul 1996, furnizor pentru PSA Peugeot Slovacia din anul 2008, iar din 2011 pentru fabrica Renault Nissan din Sankt Petersburg, Rusia. Reţeaua de service a companiei cuprinde peste 100 de reprezentanţe în toată ţara, iar zonele de distribuţie includ ţări precum Franţa, Italia, Germania, Portugalia, Belgia, Bulgaria, Republica Moldova, Grecia, Croaţia, Ungaria, Rusia, Ucarina, Finlanda, dar şi USA, conform informaţiilor existente pe site-ul companiei. Începând din 2018, produsele Rombat sunt prezente pentru prima dată şi pe piaţa din USA, în cadrul unui proiect de mare volum.

Rombat a preluat anul trecut an 35% din acţiunile companiei Prime Motors Industry SRL Bucureşti, producător de baterii lithium-ion şi vehicule electrice. Compania Prime Motors Industry a fost înfiinţată în anul 2016 la Bucureşti, cu principal domeniu de activitate fabricarea de acumulatori şi baterii, şi a încheiat anul 2017 cu afaceri de 280.521 de lei (61.000 de euro), potrivit mfinanţe.ro.

Producătorul din Bistriţa în colaborare cu compania Prime Motors Industry din Bucureşti, specializată în producţia de baterii lithium-ion, au dezvoltat anul trecut versiunea electrică a Daciei Logan, fiind unul dintre primii paşi pe care Rombat l-a făcut în domeniul bateriilor pentru vehicule electrice şi stocarea energiei. Printre proiectele dezvoltate de fabrica din Bistriţa se numără şi cele pentru bateriile Start/Stop (sistemul opreşte motorul atunci când maşina staţionează şi îl porneşte automat când şoferul ridică piciorul de pe ambreiaj sau de pe frână, la modelele cu transmisie automată). Principalele investiţii realizate de companie anul trecut au prevăzut modernizarea a 3 linii de asamblare existente, dar şi achiziţionarea unei noi linii de asamblare baterii.

Acţionarul majoritar al Rombat este compania olandeză Metair International Holdings Cooperatief U.A., parte a grupului sud-african Metair Investment Limited, care controlează 99,4% din acţiunile firmei bistriţene. Tranzacţia, care a avut loc în 2012, s-a ridicat la aproape 43 mil. euro, fiind una dintre cele mai mari înregistrate vreodată în sectorul automotive din România. Printre clienţii Metair se află Daimler Chrysler, General Motors, Nissan, Toyota, Volkswagen, BMW, MAN, Renault, Dacia etc.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments