Fabrica de paste fără gluten a grupului Sam Mills a generat afaceri de 8 milioane de euro în 2018. Vânzările fabricii înfiinţate în urmă cu 12 ani la Satu Mare se bazează pe exporturi, piaţa produselor fără gluten din România fiind încă o nişă la început de drum, scrie Ziarul Financiar.
”Ideea în 2007 a venit din nevoia de sustenabilitate. Ioan Arcadie Bercean (cel care a pus bazele Sam Mills – n. red.) este un vizionar şi s-a gândit la vremea aceea că în timp va fi nevoie să ne uităm la a produce mâncare sustenabilă. A avut încredere că acesta este drumul spre viitor şi a investit într-o fabrică, aducând competiţiei pastei din grâu, care la vremea aceea era destul de ancorată în minţile oamenilor, lumea nu prea voia să încerce ceva nou”, a spus Ioana Bercean, managing director în cadrul Sam Trade SRL, compania care operează fabrica, citată de ZF.
Glutenul este o proteină care se regăseşte în cereale precum grâu, orz, secară şi astfel în toate produsele care le conţin, de la pâine până la prăjituri sau biscuiţi. Produsele fără gluten reprezintă singurul aliment tolerat de pacienţii cu boală celiacă, o afecţiune autoimună prin care organismul nu tolerează glutenul, prezent în majoritatea alimentelor.
În România există doar trei producători cu linii certificate de producţie fără gluten – Sam Mills, Petras Bio şi CrisTim. De altfel, vânzările pe piaţa românească sunt mici comparativ cu ţările din vestul Europei, ajungând la 44 mil. lei în 2018, potrivit datelor companiei de cercetare de piaţă Euromonitor.
Pastele Sam Mills la jumătate de kilogram costă în jur de 4 lei, iar fabrica are o capacitate de producţie de 24.000 de tone pe an, fiind cel mai mare producător local de paste fără gluten.
Sursa Foto: Facebook Sam Mills