Compania Construcţii SA din Sibiu a fost desemnată câştigătoarea licitaţiei pentru proiectarea şi construirea terminalului de pasageri al aeroportului Braşov-Ghimbav, cu o ofertă de peste 145 mil. lei (30,5 mil. euro), potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Judeţean Braşov. La licitaţie s-au mai înscris companiile Kesz Construcţii România SRL Cluj, Porr Construct SRL Bucureşti şi asocierea dintre Bog’Art SRL Bucureşti, UTI Grup SA şi UTI Facility Management SA.
”În urma etapei de analiză toţi ofertanţii au obţinut punctajul maxim, respectiv 25 de puncte. De menţionat este faptul că pentru atribuirea acestui contract, oferta tehnică poate cumula un maxim de 25 de puncte, restul de 75 de puncte fiind obţinut în urma ofertării financiare, respectiv preţul cel mai scăzut. Comisia de licitaţie a desemnat câştigătoare compania Construcţii SA Sibiu şi a finalizat raportul procedurii care a fost avizat necondiţionat de către ANAP, în data de 13 mai 2019”, se arată în comunicatul de presă al Consiliului Judeţean Braşov .
Conform procedurilor de achiziţie publică, ofertanţii au termen de contestaţie de 10 zile, respectiv până în 23 mai 2019. Valoarea propunerii financiare ofertate de Construcţii SA Sibiu a fost de 145.275.491,42 lei (inclusiv TVA), din care proiectul tehnic înseamnă 4.912.697,77 lei, iar execuţia Terminalului totalizează 140.362.793,65 lei. Conform contractului, termenul pentru realizarea documetanţiilor de proiectare este de 3 luni, iar durata de execuţie a lucrării este de 9 luni. Proiectul terminalului de pasageri prevede o suprafaţă desfăşurată de 11.780 mp (subsol, parter, etaj), la care se adaugă o suprafaţă de 510 mp, reprezentând terase construite deschise şi acoperite în afara perimetrului construit. Teminalul va fi dotat atât cu echipamentele necesare asigurării fluxului de transport şi bagaje (ascensoare, scări rulante, benzi transportoare), cât şi cu echipamente moderne de securitate.
”Ne bucurăm că proiectarea şi construirea terminalului de pasageri al Aeroportului Internaţional Braşov au suscitat un interes atât de mare şi o concurenţă acerbă din partea firmelor de construcţii. Sperăm să semnăm contractul imediat după expirarea perioadei de contestaţii şi să începem lucrările de proiectare şi execuţie în cel mai scurt timp posibil”, a spus Adrian-Ioan Veştea, preşedintele CJ Braşov.
Compania Construcţii SA din Sibiu, câştigătoarea licitaţiei, a realizat în 2017 o cifră de afaceri de 77,2 mil. lei (17 mil. euro), un profit net de 1,3 mil. lei (296.000 de euro), cu un număr mediu de 206 angajaţi, conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor. Compania sibiană a câştigat şi contractul de peste 34 mil. lei pentru proiectarea şi realizarea construcţiilor adiacente de pe aeroportul din Braşov (clădirea energetică, remiza PSI, posturile de control acces, gospodăria de apă, parcarea auto şi drumul de acces între terminal şi DJ 103C, drumurile tehnologice interioare, împrejmuirile şi porţile, reţelele interioare, precum şi platforma antisuflu).
Despre aeroportul Braşov se vorbeşte încă din 1992, de când datează Consiliile Judeţene. De-a lungul anilor, au fost tatonări şi întâlniri cu diverşi investitori din străinătate, însă concret a început să se lucreze la aeroport după anul 2009, odată cu aprobarea de către Parlament a Legii privind transferul unei suprafeţe de 200 de hectare aflate la Ghimbav, din domeniul public al statului şi administrarea Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, în domeniul public al judeţului Braşov şi în administrarea Consiliul Judeţean, pentru construirea Aeroportului.
Primul obiectiv construit în cadrul Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav a fost pista de decolare-aterizate (cu o lungime de 2.850 de metri şi o lăţime de 45 de metri), finalizată în 2014. Consiliul Judeţean Braşov a mai lansat, în 2018, şi licitaţia pentru construcţia terminalului aeroportului. Procedura a fost lansată după ce documentaţia de licitaţie pentruconstruirea terminalului Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav (AIBG) a fost avizată de Autoritatea Naţională de Achiziţii Publice, care o respinsese în două rânduri, în 26 noiembrie şi 7 decembrie 2018. Avizul de la ANAP a dat undă verde Consiliului Judeţean Braşov să desfăşoare procedurile de achiziţie pentru realizarea terminalului.