19.7 C
Cluj-Napoca
vineri, mai 24, 2024
Google search engine
AcasăAFACERI LA ÎNCEPUTAntreprenorii din IMM-uri ar putea lua din iulie 450.000 de lei de...

Antreprenorii din IMM-uri ar putea lua din iulie 450.000 de lei de la stat pentru minifabrici

Microîntreprinderile şi între­prinderile mici sau mijlocii din România ar putea atrage fonduri de maximum 450.000 de lei de la stat pentru dez­voltarea businessului, prin programul naţional de microindus­trializare, care va fi lansat în luna iulie, potrivit Ziarului Financiar.

”Perioada de lansare a apelului pentru Programul naţional de micro­in­dustrializare este prevăzută pentru luna iulie. Bugetul alocat este de 74,3 mili­oane de lei, credite de angajament. Suma maximă nerambursabilă/bene­ficiar este de 450.000 lei şi contribuţia proprie a beneficiarului de minimum 10% din valoarea cheltuielilor eligibile”, au spus reprezentanţii ministerului, citaţi de ZF.

Programul naţional multianual de microindustrializare, implementat de Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat îşi propune să încurajeze şi să stimuleze dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii în sectoare prioritare şi creşterea volu­mului de activitate şi a competitivităţii IMM-urilor din aceste sectoare.

Prin implementarea programului în perioada 2017-2020 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 660 de beneficiari, din care minim 165 de beneficiari în anul 2019. Printre cheltuieli eligibile pentru finanţare sunt achiziţionarea de echi­pamente tehnologice, spaţii de lucru, aparate şi instalaţii de măsură, mijloace de transport, licenţe, brete, francize, software, achiziţionarea de echipamente IT, mobilier, aparatură birotică sau realizarea unui site de prezentare.

Banii se cheltuiesc prin intermediul unei singure trageri de decontare, efectuate la cel mult 60 de zile lucră­toare din momentul semnării con­tractului cu reprezentanţii ministerului. Companiile ai căror proprietari au calitatea de asociaţi/acţionari în cadrul altor firme beneficiare ale fondurilor neram­bursabile derulate de către MMACA în anul 2019, precum Start-Up Nation, nu sunt eligibile pentru fi­nan­ţare. Tipul de companii eligibile pen­tru finanţare sunt SRL-urile, SRL-D-urile, microîntreprinderile şi între­prinderile mici sau mijlocii, care nu au datorii la bugetul de stat.

Deschiderea înscrierilor se va anunţa cu cinci zile înainte pe site-ul Agenţiei pentru Implementarea Pro­iectelor şi Programelor pentru IMM-uri. Perioada de înscriere este de 10 zile, timp în care firmele trebuie să completeze online un plan de afaceri. Planurile de afaceri se vor evalua în termen de 30 de zile lucrătoare.

Beneficiarii fondurilor au obligaţia să angajeze până la plata decontului minimum doi salariaţi pe perioadă nedeterminată cu program de 8 ore şi să păstreze numărul efectiv al locurilor de muncă existente la data înscrierii online, aferente salariaţilor angajaţi pe durată nedeterminată, pe o perioadă de 3 ani începând cu anul următor semnării contractului de finanţare. În ediţia din 2018 s-au înscris 606 com­panii pentru finanţare, conform datelor publicate pe site-ul ministerului IMM-urilor.

Ce obiect de activitate trebuie să aibă companiile care pot obţine finanţare (coduri CAEN):

♦ 10 – Industria alimentară;

♦ 11 – Fabricarea băuturilor: eligibil doar codul CAEN 1107 – Producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice; producţia de ape minerale şi alte ape înbuteliate;

♦ 13 – Fabricarea produselor textile;

♦ 14 – Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte;

♦ 15 – Tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor;

♦ 16 – Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite;

♦ 17 – Fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie;

♦ 22 – Fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice;

♦ 23 – Fabricarea altor produse din minerale nemetalice;

♦ 24 – Industria metalurgică;

♦ 25 – Industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini utilaje şi instalaţii – cu excepţia societăţilor care desfăşoară activităţi pe codurile CAEN aferente grupei 254 Fabricarea armamentului şi muniţiei;

♦ 26 – Fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice;

♦ 27 – Fabricarea echipamentelor electrice;

♦ 28 – Fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente;

♦ 31 – Fabricarea de mobilă;

♦ 32 – Alte activităţi industriale.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments