web analytics
Sunteți aici
Home > AFACERI LA ÎNCEPUT > Preotul Dinu Criste din Sâncraiu, judeţul Cluj, produce ciocolată artizanală după reţete belgiene

Preotul Dinu Criste din Sâncraiu, judeţul Cluj, produce ciocolată artizanală după reţete belgiene

Dinu Criste, un preot din judeţul Cluj, a decis în urmă cu două veri să devină antreprenor, iar în noiembrie 2018 a deschis un atelier de producţie a ciocolatei după reţete belgiene în comuna Sâncraiu, scrie Ziarul Financiar. Afacerea a por­nit după o investiţie de 80.000 de euro, 50% fiind bani de la stat, atraşi prin programul start-Up Nation.

”Acum două veri dezbăteam cu câţiva prieteni un studiu despre faptul că românii zâmbesc prea puţin. Şi ne-am gândit ce putem face noi să ridicăm nivelul de bună dispoziţie al românilor. Fiecare a venit cu propuneri, iar în final am ajuns la concluzia că ciocolata este furnizor de endorfină, care dă o stare de bine. Astfel, am ales să facem praline de ciocolată”, a spus Dinu Criste, fondatorul brandului Christe Chocolatier, citat de ZF.

Dinu Criste este preot ortodox, iar pe timpul verii, dumi­nica, oficiază slujbe religioase în bise­rica din Muzeul Satului din Cluj-Napo­ca, iar iarna într-o biserică din comuna Floreşti. Antreprenorul spune că dacă românii ar mânca mai multă ciocolată, ar fi mai fericiţi.

Potrivit acestuia, pe baza datelor dintr-un studiu european, un locuitor din România consumă doar 200 de grame de ciocolată pe lună, pe când un locuitor din Suedia consumă 13 kilograme de ciocolată pe lună, iar unui din Belgia Germani, Elveţia sau Franţa consumă 10 kilograme de ciocolată pe lună.

Compania din Ardeal, Povestea vorbei SRL, care deţine brandul Christe Choco­latier, produce praline de ciocolată cu materie primă din Belgia, după reţete belgiene. Pentru a fi iniţiaţi în această industrie, furnizorii de materii prime le-au ofert know how-ul necesar, iar doi ciocolatieri belgieni au venit în România să-i înveţe tot procesul de producţie, conform reprezentantului companiei.

O cutie cu zece praline de ciocolată sub brandul Christe Chocolatier costă 60 de lei. Clienţii companiei au venituri medii şi peste medii. În prezent, compania colaborează cu câteva restaurante, cu clienţi corporate şi are contracte pentru câteva nunţi. De asemenea, compania a început o colaborare cu un partener din Budapesta, pentru desfacerea produselor.

Sâncraiu, locul unde se află atelierul de ciocolată, este o localitate în care sunt peste 40 de pensiuni agroturistice, cu peste 10.000 de turişti anul. În prezent compania are cinci angajaţi, iar vara aceasta îşi propune să mărească numărul acestora, extinzându-se pe produselor cosmetice din ciocolată. Iar în următorii doi ani să-şi deschidă propriul magazin, să ajungă în 2-3 oraşe mari şi să francizeze brandul.

Sursa Foto: Christe Chocolatier

Articole similare

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW