web analytics
Sunteți aici

Măsurile luate de Guvern obligă Clujul să se îndatoreze cu 84 mil. euro pentru următorii 30 de ani

Primăria Cluj-Napoca va lua un credit în valoare de 400 mil. lei (aproximativ 84 mil. euro) pentru finanţarea unor investiţii, mă­sura având rolul de a compensa pier­derile aduse bugetului local în urma deciziilor Guvernului.

Judeţul Cluj se află în top 5 al celor mai mari judeţe din punct de vedere al cifrei de afaceri din Ro­mâ­nia, iar majoritatea companiilor din judeţ se află în municipiul Cluj-Na­poca. Primarul Emil Boc a declarat că acce­sarea creditului bancar este ”o centură de siguranţă financiară pentru a proteja obiectivele de investiţii ale municipalităţii”.

”Finanţarea investiţiilor din surse proprii constituie o problemă la nivelul municipiului Cluj-Napoca din cauza modificărilor aduse de legile bugetare care au diminuat semnificativ veniturile proprii, respectiv cota defalcată din impozitul pe venit. Suntem nevoiţi să apelăm la un credit, o centură de siguranţă financiară, pentru a ne proteja obiectivele de investiţii, în condiţiile în care anul trecut bugetul local a pierdut 28 de milioane de euro, o treime din bugetul de investiţii al municipiului care este de 90-100 de milioane de euro”, a spus Emil Boc, primarul Clujului.

Potrivit edilului, în primele trei luni ale acestui an, bugetul local a pierdut 5 milioane de euro faţă de anul trecut.

”Ştim că vom avea 10 milioane de euro cheltuieli suplimentare cu asistenţa socială, care nu erau pre­văzute. Demersul de con­tractare a creditului durează un an-doi, fiind unul de durată, iar dacă nu îl începem acum riscăm să ajungem în situaţia de a nu putea acoperi cheltuielile elementare de investiţii”, a mai spus Boc.

Printre obiectivele de investiţii preconizate a fi finanţate din acest credit se află ansamblul ”Centrul Cultural Transilvania”, care include o sală de concerte şi sediu pentru Filarmonica Transilvania, reabilitarea a două clădiri din centrul istoric, reabilitarea unui pasaj în zona Gării. Creditul care va fi accesat va avea o maturitate de 30 de ani.

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW