web analytics
Sunteți aici
Home > BUSINESS ÎN ARDEAL > Măsurile luate de Guvern obligă Clujul să se îndatoreze cu 84 mil. euro pentru următorii 30 de ani

Măsurile luate de Guvern obligă Clujul să se îndatoreze cu 84 mil. euro pentru următorii 30 de ani

Primăria Cluj-Napoca va lua un credit în valoare de 400 mil. lei (aproximativ 84 mil. euro) pentru finanţarea unor investiţii, mă­sura având rolul de a compensa pier­derile aduse bugetului local în urma deciziilor Guvernului.

Judeţul Cluj se află în top 5 al celor mai mari judeţe din punct de vedere al cifrei de afaceri din Ro­mâ­nia, iar majoritatea companiilor din judeţ se află în municipiul Cluj-Na­poca. Primarul Emil Boc a declarat că acce­sarea creditului bancar este ”o centură de siguranţă financiară pentru a proteja obiectivele de investiţii ale municipalităţii”.

”Finanţarea investiţiilor din surse proprii constituie o problemă la nivelul municipiului Cluj-Napoca din cauza modificărilor aduse de legile bugetare care au diminuat semnificativ veniturile proprii, respectiv cota defalcată din impozitul pe venit. Suntem nevoiţi să apelăm la un credit, o centură de siguranţă financiară, pentru a ne proteja obiectivele de investiţii, în condiţiile în care anul trecut bugetul local a pierdut 28 de milioane de euro, o treime din bugetul de investiţii al municipiului care este de 90-100 de milioane de euro”, a spus Emil Boc, primarul Clujului.

Potrivit edilului, în primele trei luni ale acestui an, bugetul local a pierdut 5 milioane de euro faţă de anul trecut.

”Ştim că vom avea 10 milioane de euro cheltuieli suplimentare cu asistenţa socială, care nu erau pre­văzute. Demersul de con­tractare a creditului durează un an-doi, fiind unul de durată, iar dacă nu îl începem acum riscăm să ajungem în situaţia de a nu putea acoperi cheltuielile elementare de investiţii”, a mai spus Boc.

Printre obiectivele de investiţii preconizate a fi finanţate din acest credit se află ansamblul ”Centrul Cultural Transilvania”, care include o sală de concerte şi sediu pentru Filarmonica Transilvania, reabilitarea a două clădiri din centrul istoric, reabilitarea unui pasaj în zona Gării. Creditul care va fi accesat va avea o maturitate de 30 de ani.

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW