-2.3 C
Cluj-Napoca
luni, ianuarie 20, 2025
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALProfit record de 1,2 mld. lei pentru Banca Transilvania în 2018

Profit record de 1,2 mld. lei pentru Banca Transilvania în 2018

Banca Transilvania a înregistrat anul trecut un profit net de 1,21 miliarde lei, în creştere cu 2,8%, în timp ce valoarea activelor s-a majorat cu 25%, la 74 miliarde lei, potrivit raportului financiar preliminar.

”Banca Transilvania a continuat să fie cel mai activ jucător din sectorul bancar, susţinand economia Romaniei cu capitalul si datorita competentelor acumulate in cei 25 de ani de existenta, aici, in tara noastra. In decursul acestor ani am crescut baza de capital a băncii capitalizand profitul anual, venind cu majorari de capital cu bani de la actionari, luand imprumuturi subordonate asa incat sa tinem mereu un ritm alert al creditarii tuturor categoriilor de clienti – de la IMM-uri, start-up-uri, la populatie. Fiind cel mai mare grup financiar din România, suntem constienti de responsabilitatea pe care o avem fata de economia românească, de cei peste 3 milioane de clienţi, dintre care 700.000 sunt clienti creditati, fata de cei peste 31.000 de actionari romani persoane fizice, investitori pe BVB, precum si faţă de cei peste 7 milioane de acţionari indirecti prin Pilonul II de pensii”, a declarat Horia Ciorcila, Preşedintele Consiliului de Administratie BT.

Profitul operational al băncii a crescut la 1,8 miliarde ei datorită eficientizarii şi consolidarii businessului. Depozitele clientilor au ajuns la 65,16 miliarde lei, din care 43,34 miliarde lei sunt depozite ale clientilor persoane fizice, iar 21,82 miliarde lei, depozite ale persoanelor juridice.

La nivelul Grupului Financiar Banca Transilvania, profitul net se ridica la finele lunii decembrie 2018 la 1,25 miliarde lei, în creştere cu 1,1%, rezultat care include şi cheltuielile semnificative de integrare Bancpost. Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au ajuns la finele anului trecut la 77,9 miliarde lei, iar creditele au crescut pana la 38,02 miliarde lei.

Pe lângă fuziunea dintre Banca Transilvania şi Bancpost, în 2018 am avut loc fuziunea dintre BT Leasing şi ERB Leasing, companie achizitionată de la Eurobank Group odată cu Bancpost şi ERB Retail Services. BT Direct şi ERB Retail Services, instituţii nebancare orientate spre acordarea creditelor de consum, vor fuziona în prima parte a anului 2019. In ceea ce priveşte eficienţa operaţională, Banca Transilvania raportează un nivel de 49,9%.

Rata expunerilor neperformante este de 4,97% la 31 decembrie 2018. Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 94%. In cazul in care sunt considerate si garantiile, rata de acoperire este de 133%. Solvabilitatea băncii fără profitul anului 2018 este de 18,59%, iar daca includem profitul, aceasta este de 21,53%.

Consiliul de Administratie BT a decis, în sedinţa din 26 februarie, să propuna Adunarii Generale a Actionarilor din aprilie  să distribuie din profitul anului 2018 dividende în numerar in cuantum de 818 miliaone lei, brut, reprezentând un dividend brut de 0,17 lei/actiune. De asemenea, se va propune capitalizarea diferenţei până la totalul profitului anului 2018, care va fi disponibil pentru a fi distribuit.

Banca Transilvania a acordat în 2018 un număr de 65.000 de credite cu dobanda fixă persoanelor fizice, iar în total a acordat 196.000 de imprumuturi pentru companii şi persoane fizice. Valoarea creditelor acordate companiilor se ridică la 9 miliarde lei. 

”In asteptarea unei decizii în legătură cu taxa suplimentară pe activele bancare, Banca Transilvania reiterează ideea conform căreia capitalul şi competenţele băncilor au fost construite în timp şi se pot pierde repede in lipsa investitţilor, iar România are nevoie de un sistem bancar puternic şi de ritmuri superioare de creştere a creditării pentru a micşora decalajele faţă de ţările vestice. Diminuarea profitului disponibil pentru capitalizare va incetini dezvoltarea sistemului bancar romanesc şi va afecta creşterea economică. Cu toate acestea, BT, bancă şi entitate românească, va rămâne alături de clienţii săi, asa incât aceştia să fie cat mai puţin afectati de eventuala taxă”, se arată în raport.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments