11.7 C
Cluj-Napoca
joi, octombrie 5, 2023
Google search engine
AcasăIDEI DE AFACERIO investiţie de 18.000 de euro într-o plantaţie de un hectar cu...

O investiţie de 18.000 de euro într-o plantaţie de un hectar cu fructe goji poate genera venituri de 50.000 de euro

Investiţia iniţială pentru o plan­ta­ţie ”la cheie” de fructe goji pe un teren de un hectar se ridică la aproximativ 15.000-18.000 de euro, iar primele roade apar după trei ani de la plantaţie, dacă sunt respectate toate recoman­dările specialiştilor.

Producţia pentru un hectar ajunge până la 7.000 de kilograme, ceea ce înseamnă venituri de aproape 50.000 de euro, la preţul ac­tual al pieţei, de circa 6-7 euro/kilogram, potrivit antreprenorului Adrian Nicolae, un producător de goji cu o experienţă de şapte ani pe piaţă.

”Investiţia iniţială pentru o plantaţie <la cheie> de goji pe un teren de un hectar, ce cuprinde achiziţionarea materialului săditor, a sistemului de picurare, a sistemului de prindere, fertilizarea terenului, împrejmuirea terenului şi achiziţionarea echipa­men­telor necesare este de circa 15.000-18.000 de euro. În acest moment, preţul unui kilogram de fructe goji este de 6-7 euro, iar producţia de circa 7 tone/ha, ceea ce înseamnă un venit destul de mare”, spune Adrian Nicolae, fonda­torul brandului Goji Bio Braşov.

Cultura goji a devenit eligibilă şi pentru fonduri europene începând cu 2018, adaugă fondatorul, el cunoscând antre­prenori care au pornit un astfel de business prin programul <Tânărul fermier>. Adrian Nicolae, de profesie economist, deţine o afacere integrată cu fructe goji – pepinieră şi plantaţie – din 2012, în comuna Augustin, situată la 50 de kilometri de Braşov. Businessul a început odată cu naşterea fetiţei sale, din dorinţa de a trăi cât mai sănătos. Doi ani mai târziu, antreprenorul a creat pepiniera, pe care a certificate-o e­co­­logic în 2017, astfel încât să devină pro­­­ducător autorizat de material să­ditor. În acelaşi timp, a plantat goji pe două hectare de teren.

”Pepiniera a început să funcţioneze, ne-a crescut notoritatea, a crescut şi cererea de material săditor, iar asta ne-a determinat să ne dezvoltăm. În 2017, pepiniera a devenit certificată ecologic”, a spus antreprenorul.

În prezent, compania sa oferă material săditor şi consultanţă pentru agricultorii la început de drum, care vor să înfiinţeze o astfel de cultură. Preţurile materialului săditor, butaşi sau seminţe, pornesc de la 10-12 lei şi ajung până la 20-22 de lei.

Adrian Nicolae spune că a primit cereri şi din străinătate pentru material săditor pentru testare şi a trimis în Italia, Franţa, Spania şi în Republica Moldova. În fiecare ţară a trimis peste 1.000 de plante.

Planta intră pe producţie în anul trei de la plantare, iar productivitatea unui arbust este de 3 kilograme de fruct proaspăt pe an. El produce în tot timpul anului, începând cu iunie. În cei trei ani, planta se prinde, se aclimatizează şi a se formează coroana. După cinci ani de producţie, teoretic, investiţia este amortizată.

Anul trecut, a fost înfiinţat primul centru de colectare a fructelor Goji din Romania, iar în prezent el vinde fructul proaspăt de la producători cu 20-25 de lei/ kilogram. Ulterior, acesta sortează fructul şi îl vinde în supermarketuri şi hipermarkturi.

”Este o afacere de viitor prin înlocuirea culturilor conveţionale cu acest fruct. În acest moment, producţia nu poate acoperi cererea existentă. Datorită cererii, interesul pentru această cultură este din ce în ce mai mare. (…) Viitorul este în administrarea unor suprafeţe mari, de 20.000-30.000 de hectare”.

Singura problemă cu care se confruntă antreprenorii din acest domeniu este lipsa forţei de muncă, motiv pentru care trebuie să culeagă cultura mecanic, ceea ce duce la scăderea producţiei.

”Căutăm să găsim soluţii de cules automatizate, dar dacă intrăm automatizat e o pierdere, pentru că pomul are şi fruct şi floare la un loc, iar dacă scutur floarea, distrug cultura viitoare. Dar dacă nu găsesc pe cineva să culeg, chiar cu riscul de a culege o singură dată pe an, îmi aleg o perioadă în care să am pagube minime”, a mai spus antreprenorul.

Compania Nirom Trade SRL, care are brandul Goji Bio Braşov, administrată de Adian Nicolae, îşi propune să deschidă şi o fabrică anul viitor, unde să prelucreze fructele, pornind de la producţia de sucuri. Antreprenorul mai are o plantaţie în judeţul Ialomiţa.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments