13.1 C
Cluj-Napoca
vineri, martie 29, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALClujul, cel mai mare interes din ţară pentru Start-Up Nation

Clujul, cel mai mare interes din ţară pentru Start-Up Nation

Sesiunea de înscriere în cea de-a doua ediţie s-a încheiat marţi, 12 februarie, la ora 20:00. În această ediţie au fost depuse 33.514 dosare, faţă de 19.297 în prima ediţie. Inte­re­sul pentru antreprenoriat a înregistrat o creş­tere procen­tuală de 75% faţă de prima ediţie. Bu­getul alocat acestui program este de 2 mi­liarde de lei, suficient pentru 10.000 de start-up-uri, care ar urma să obţină maximum 200.000 de lei.

Cele mai multe proiecte înscrise în cea de-a doua ediţie a programului Start-Up Nation România au fost din judeţul Cluj, 6.200 de ardeleni depunându-şi planul de afa­ceri pentru finanţare (19,16%), în pofida „de­punc­tării“. Asta a însemnat că judeţele Cluj, Ilfov şi capitala Bucureşti au primit cu 15 puncte mai puţin faţă de celelalte judeţe, deoa­rece media IMM-urilor pe suta de locuitori este mai mare de patru. Prin modi­ficarea adusă ediţiei din 2018, programul a vrut să stimuleze înfiinţarea IMM-urilor în zonele defavorizate.

După Cluj, cele mai multe proiecte au fost depuse din judeţul Prahova, 17,45%, 5.840 de proiecte. Cele mai puţine proiecte au fost de­puse din Bucureşti, 2,21%, adică 740 de proiecte. Diaspora a manifestat interes pentru finaţarea de la stat, depunând 1.170 de proiecte. Prin politicile guvrnamentale, statul îşi propune să readucă acasă românii plecaţi peste hotare, însă oamenii de afaceri şi cei din mediul academic, deşi gândesc şi ei strategii, sunt sceptici în această privinţă.

Dintre proiectele depuse, 96%, mai exact 32.152, au obţinut 100 de puncte, în urma veri­ficării lor. Finanţare vor obţine însă numai 10.000 de start-up-uri, dar iniţial vor fi se­lectate 13.000 potenţiale, potrivit minis­tru­lui de resort. Departajarea se va face în funcţie de numărul de locuri de muncă nou create, echipamentele tehnologice necesare şi data şi ora înscrierii în program.

Circa 11.800 de aplicanţi mizează pe crearea a trei locuri de muncă, însă 120 dintre ei au pariat pe crearea a peste nouă locuri de muncă. În grila de evaluare se arată că antreprenorii vor primi suplimentar 10 puncte pentru crearea unui loc de muncă pe durată nedeterminată, cu normă întreagă.

În plus, beneficiarilor li se mai acordă 10 puncte dacă investiţia în echipamentele tehno­logice şi software-uri necesare desfăşurării activităţii este mai mare sau egală cu 60% din valoarea planului de afaceri, iar dacă ponderea acesteia este mai mare sau egală cu 50%, vor primi 5 puncte.

Ultimul criteriu de evaluarea a planului de afaceri este calitatea asociaţilor/ acţio­narilor. În cazul în care niciunul dintre aceştia nu a avut calitatea de administrator sau asociat unic într-o societate comercială care a fost declarantă în insolvenţă sau faliment, solicitantul mai primeşte 25 de puncte.

De asemenea, în a doua ediţie a progra­mului Start-Up Nation, antreprenorii pot solicita acordarea unui avans de până la 30% din suma totală aprobată, potrivit modificărilor din noul proiect. Cele mai multe firme înscrise îşi desfăşoară activitatea în domeniul serviciilor (62,4%), care înclud în acest an şi industriile creative şi IT-ul, urmate de producţie (37,4%) şi comerţ şi alte activităţi (0,12%).

Peste 50% dintre proiecte au fost depuse de tineri cu vârsta până în 35 de ani, 25,6% au fost depuse de persoane cu vârsta cuprinsă între 35 şi 60 de ani, iar 21,6% au fost depuse de persoane peste 60 de ani. Balanţa afacerilor nou înfiiţate a fost puţin înclinată de bărbaţi, procentul de proiecte depuse de către aceştia fiind de 56,2%, însă şi femeile şi-au arătat interesul pentru antreprenoriat, procentul proiectelor depuse de ele fiind de 43,8%.

Conform proiectului de buget pentru 2019, ministerul IMM-urilor dispune de credite bugetare de 383 de milioane de lei, care ar ajunge pentru plata a circa 1.900 de firme la valoarea maximă de finanţare, de 200.000 de lei. Acesta se află în prezent în Parlament pentru aprobare. Guvernul a propus alocarea de credite de angajament în limita a circa 2 miliarde de lei, prin care ar urma să fie finanţate 10.000 de firme. Pentru a face aceste plăţi, Guvernul ar trebui să dea o rectificare bugetară, prin care să transforme creditele de angajament în credite bugetare.

În ediţia din 2017 au fost depuse 19.200 de proiecte, dintre care 8.444 au fost eligibile pentru finanţare, iar 7.200 au obţinut, în final, fondurile acordate de stat. Numărul locurilor de muncă create în prima ediţie a fost de 17.700, potrivit datelor de la ministerul IMM-urilor. În acest an, ministrul se aşteaptă să fie create peste 120.000 de locuri de muncă.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments