Mai mult de 50 de profesori universitari de economie au semnat o scrisoare deschisă către Guvernul României prin care cer abrogarea taxei bancare, potrivit Ziarului Financiar.
Profesorii spun că taxa pe activele financiare ale băncilor aduce o atingere gravă sistemului bancar românesc şi pune în pericol stabilitatea macroeconomică a României şi viitorul acesteia pe termen lung.
”Această taxă pleacă de la o premisă greşită şi nesusţinută de datele de observaţie cu privire la existenţa unui potenţial comportament lacom al băncilor în relaţia cu clienţii acestora. Dimpotrivă, încrederea în băncile din România este în creştere semnificativă, fapt dovedit de numărul în creştere al celor care apelează la servicii bancare pentru economisire sau finanţare”, notează profesorii.
Ei menţionează în document că sectorul financiar-bancar nu înregistrează profituri excesive, arătând că acesta şi-a revenit cu greu după criză, fără ajutorul direct al statului, iar taxarea în cauză va afecta grav sistemul.
”Capitalul este unul din factorii de producţie importanţi ai unei naţiuni, de care depinde dezvoltarea sa economică şi nivelul său de trai. Fără capital, ceilalţi factori de producţie (pământ şi resurse naturale, forţa de muncă, antreprenoriat, cunoştinţe ştiinţifice şi tehnologice) rămân neutilizaţi sau subutilizaţi. (…) În concluzie, fără un sistem financiar-bancar dezvoltat şi eficient nu putem vorbi de o dezvoltare economică durabilă şi sustenabilă. Nu putem vorbi de rezistenţă în faţa recesiunii sau a crizelor. Nu vorbim de creştere economică inteligentă şi nici incluzivă. Orice măsură care aduce atingere gravă acestui sistem pune în mare pericol stabilitatea macroeconomică a unei naţiuni şi viitorul acesteia pe perioade lungi de timp”, se arată în preambulul scrisorii.
Documentul mai indică faptul că acordarea cerditului de către bănci sectorului privat a scăzut în ultimii ani ca pondere în PIB, dar şi că ”băncile din România nu au beneficiat de niciun ajutor direct din partea statului român în perioada crizei financiare (scheme de bail-out, de cumpărare de active neperformante etc.) aşa cum s-a întâmplat în multe alte ţări”.
În sistemul bancar românesc vorbim de o îmbunătăţire semnificativă a solvabilităţii şi lichidităţii în ultimii ani: rata creditelor neperformante a scăzut de la 21,9% din totalul creditelor acordate. Sistemul financiar-bancar din România face eforturi evidente pentru îmbunătăţirea incluziunii financiare a populaţiei şi a mediului privat de afaceri, mai ales în ultimii ani, eforturi care presupun investiţii importante în dezvoltarea de produse şi servicii bancare de calitate. În ciuda acestor eforturi, sistemul bancar românesc încă se află cu mult sub cel din Polonia şi chiar Bulgaria, se mai arată în scrisoare.